ANKICA TODOROVIĆ : PUTOVANJA I NOVE KULTURE ME NAJVIŠE RELAKSIRAJU :: Semberija INFO ::

 

ANKICA TODOROVIĆ : PUTOVANJA I NOVE KULTURE ME NAJVIŠE RELAKSIRAJU


Šta smatrate svojim najvećim uspjehom u životu?
Najvećim uspjehom smatram činjenicu da, pored svih uticaja i izazova vremena u kojem živimo, uspijevam ostati privržena osnovnim ljudskim i moralnim vrijednostima i svoj život /svoje djelovanje bazirati na tim principima. To ne bi bilo moguće bez podrške porodice, prijatelja i ljudi koji dijele iste vrijednosti.
 
 Koja je to profesija kojom ste u mladosti priželjkivali da se bavite i koliko se ona razlikuje od onoga što vam je danas posao?
U mladosti sam željela da se bavim modom, maštala sam o tome da postanem modni dizajner. Kao tinejdžer sam sama kreirala i šila neke odjevne predmete za sebe, pa sam možda na taj način djelimično živjela svoj san.
Mislim da se poveznica posla koji radim sa željenim zanimanjem iz mladosti može naći u kreativnosti, koja je neophodna za jedno i za drugo.
 
Koja knjiga, film ili predstava su na Vas ostavili utisak posljednjih godina?
Najjači utisak na mene je ostavila opera „Karmen“, Žorža Bizea, koju sam imala priliku pogledati u jednom od 10 najljepših pozorišta na svijetu. Naime, radi se o pozorištu koje ima „plutajuću scenu“ u vodi bodenskog jezera u Bregencu (Austrija), a za publiku na obali ima 7.000 mjesta. Ova scena se koristi samo tokom Bregenc festivala koji se održava svake godine tokom ljeta i traje mjesec dana. Fenomenalan i neponovljiv doživljaj koji se zaista pamti.
 
Postoji li hobi ili neko drugo interesovanje kojem posvećujete slobodno vrijeme?
 Slobodnog vremena nekako uvijek nedostaje, ali ga volim posvetiti druženju sa dragim i bliskim ljudima. Putovanja u druge zemlje, upoznavanje različitih kultura, običaja, tradicije i istorije je nešto što me najviše ispunjava i relaksira. 
 
Šta bi, po Vašem mišljenju, trebalo unaprijediti u Bijeljini?
Ja ne bih govorila pojedinačno o oblastima koje treba unaprijediti, jer smo svi svjesni da u svemu što radimo uvijek treba i može bolje. Fokusirala bih se na jedan od bitnih preduslova za ostvarivanje suštinskog napretka, a to je naša svijest. Smatram da je potrebno intenzivno raditi na podizanju svijesti, prije svega o značaju kulture dijaloga, odnosno kulture življenja.
Samo konsolidacijom svih postojećih ljudskih i materijalnih resursa i udruživanjem, svi zajedno možemo doprinositi stvaranju jednog pozitivnijeg, ali i prosperitetnijeg ambijenta za život. Kada imamo istinsku želju i dobru namjeru da unaprijedimo nešto za opšte dobro, tada udružujemo snage, iskreno i marljivo radimo i uspjeh ne može izostati. Zaista vjerujem da je partnerstvo i uzajamna podrška jedina formula za uspjeh ako želimo ostvariti humaniji, dostojanstven i održiv način života.
 
Kako Bijeljinu i Semberiju vidite u budućnosti?
Svoj Grad u budućnosti vidim kao jednu naprednu, savremenu zajednicu koja u partnerstvu sa svojim građanima, predstavnicima privatnog i civilnog sektora i akademske zajednice intenzivno radi na unapređenju kvaliteta života, kroz integrisani pristup održivom privrednom, društvenom i ekološkom razvoju, vodeći se principima Globalne Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja.

portal Semberija info