MARIJA MIRKOVIĆ, POLAZNICA SLIKARSKE RADIONICE SFUMATO (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

MARIJA MIRKOVIĆ, POLAZNICA SLIKARSKE RADIONICE SFUMATO (FOTO)


Četrnaestogodišnja Marija Mirković, učenica devetog razreda Osnovne škole ,,Vuk Karadžić“, svoje prve slikarske korake pravi u Slikarskoj radionici ,,Sfumato“ koju vodi majstor Spomenko Đekić. Vrijedno i marljivo uči slikanje, a  posebno je zanimaju portreti.

 Marija je počela crtati još od malih nogu. ,,Crtam otkako znam za sebe“, rekla nam je.

- Na početku sam crtala čovječuljke i životinjice, a od prije dvije-tri godine konstantno crtam portrete. Inače, na časovima likovnog crtam preko volje, jer ne volim zadane teme. Volim neke teme sama da odaberem, a svaki slobodan trenutak koristim da nešto crtam’’, priznaje Marija.

Kad crta, kaže, teži ka tome da portret bude što realističniji. Da bi to postigla potrebna je pomoć stručne osobe, pa se prije godinu dana upisala u Slikarsku radionicu ,,Sfumato’’ , koja  okuplja sve starosne grupe koje žele da se afirmišu i nadograde svoj talenat . Časovi se održavaju dva puta sedmično po dva sata, a Marija se svakom odlasku u radionicu jako  raduje.
 

- Želim se usavršavati u crtanju i slikanju i stvarati što bolje portrete. U našoj slikarskoj radionici kreće se od crteža, jer, kako nam kaže slikar Spomenko Đekić, crtež je osnova i kostur slike i bez dobrog crteža nema ni dobre slike. On nam dosta priča, objašnjava, koriguje i otkriva neke cake. Jako nam je lijepo i radujemo se kad uspijemo da savladamo nešto što nam je izgledalo preteško’’, kaže za portal Semberija info Marija.

Talenat je dar koji se dobije po rođenju, a želja i volja za usavršavanjem je u svakome od nas. Ono što je uz to još potrebno je mjesto na kome taj talenat može da se unaprijedi. Bijeljina je u septembru 2017. godine  dobila takvo mjesto za ljubitelje likovne umjetnosti, mjesto gdje mogu doći svi oni koji žele da usavrše ono što su do sada znali o slikarstvu. Umjetnici veliki i mali u ovoj radionici stvaraju u prijatnoj atmosferi i u veoma prijateljskom okruženju.

-Mislim da bez godinu dana kontinuiranog rada nema  nekog vidljivog napretka’’, precizira Spomenko Đekić koji kaže se kod mlade polaznice ,,Sfumata“ Marije Mirković, napredak vidi od prve.

-Napredovala je, a hoće da se fokusira na portret koji je kompleksan sam po sebi. Kod portreta nema greške, jer portret da bi bio dobar mora da bude tačan, a tu se i najbolje i najbrže uči. Mogu reći da je Marija na dobrom putu’’, kaže za portal Semberija info Đekić.

Marija kaže da može sjediti satima uz sliku, a svaki detalj zahtijeva puno strpljenja, mirnu ruku i dobru koncentraciju.
 

-Prvi portret koji sam nacrtala je portret mog pokojnog ujaka. Portret je bio crno-bijeli, a slikar Spomenko Đekić mi je pokazao kako da nanosim druge boje i jako sam zadovoljna postignutim rezultatom. Poslije toga naslikala sam  portret mog brata, a zatim i portret pokojnog Boška Vukovića, čija sestra ide sa mnom u razred i moja je najbolja drugarica’’, navodi mlada slikarska nada Marija Mirković ,koja je na početku svog slikarskog opusa, ali njene radove, zajedno sa radovima drugih polaznika Slikarske radionice ,,Sfumato“, bijeljinska publika je mogla da vidi i na godišnjoj izložbi koja je održana početkom avgusta mjeseca u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić“, u okviru manifestacije ,,Pantelinski dani’’. Priliku da pokaže šta je naučila i koliko je usavršila tehniku slikanja Marija će, zajedno sa drugim polaznicima, imati ponovo u decembru mjesecu.

-Ja kad slikam ljude, kao da ih bolje upoznajem’’, kaže Marija za portal Semberija info.

portal Semberija info (M. Rešidović)