KREATIVNO-ZABAVNA RADIONICA ,,DJEČIJA POSLA“


Djeca su oduševljeno reagovala na svaki sadržaj kreativno-zabavne radionice koju je u Centru za kulturu posljednjeg dana oktobra mjeseca za njih priredilo udruženje ,,Mama M“ i smijala su se od uha do uha. Mora se priznati da su i roditelji imali smiješak na licu i bili srećni što su zajedno sa mališanima bili uključeni u razne aktivnosti.

Zbog svega toga baš nam je toplo oko srca, kaže Ana Tikveša, edukatorka za psihofizičku pripremu trudnica za porođaj, koja je osnovala Udruženje građana ,,Mama M“ i njegova je predsjednica. 

Sve do 18 časova organizovan je raznovrsan program za naše najmlađe sugrađane na radionici nazvanoj ,,Dječija posla“, a kao što neko reče: ,,Ima li išta preče od dječijeg posla?!“.

Ovu radionicu Udruženje ,,Mama M“ organizovalo je u saradnji sa Gradskom upravom grada Bijeljine, namijenjena je djeci uzrasta do sedam godina, a naravno da su mogli da im se pridruže i oni malo veći istraživači i kreativci. Prvo su svi zajedno gledali dječiju predstavu ,,Luckasti klovnovi“ koju je za njih izvelo Pozorištance ,,Maslačak“, zatim su zajedno čitali, a onda učili kako da pravilno upotrebljavaju boje i tehnike crtanja.Čitalačku radionicu ,,Čito mama i čituljci“ vodila je profesorica srpskog jezika i književnosti Jelena Kalajdžija.Čitala im je male i velike priče, a zatim je obučavala mame kako na najbolji način da pristupe čitanju, kako bi to djeci bilo zanimljivo.

-Pokušavamo da porušimo te neke predrasude da bebe i mala djeca ne treba da budu u blizini slikovnica, da je ne bi pocijepali, izgužvali...a slikovnice su tome i namijenjene, kaže Jelena Kalajdžija ukazujući da u početnom periodu djeca treba da usvoje knjigu kao i bilo koju igračku ili bilo koji sastavni dio svakodnevnog življenja. Tako se, kaže, njeguje kultura čitanja. 

Likovnu radionicu  vodila je master likovna umjetnica Vasna Vujičić.

-Sviđa mi se naziv ove manifestacije ,,Dječija posla“, pa bih zato i ovu radionicu nazvala ,,Dječija likovna posla“, a tema radionice je jesen, kaže Vesna Vujičić koja je mališane i njihove mame učila da prave krune i maske od jesenjeg lišća, a slikali su tehnikama koje su primjerene najmlađima. 

 -Djeca su zaista najveći umjetnici zato što imaju tu slobodu prilikom slikanja, jer nemaju, kao što je to slučaj sa nama odraslima, strah od toga kako će to postići i kako će to na kraju izgledati. Oni zaista uživaju u samom procesu, što i jeste suština likovne umjetnosti, ističe Vesna Vujičić.

Na programu kreativno –zabavne radionice našla se lutkarska prestava, a nastupili su i članovi plesnog kluba ,,Mega dance“. 

Organizatori su mislili i na roditelje - njima je namijenjena lijepa interaktivna radionica  koju  je održala psihoterapeut iz Novog Sada Aleksandra Birta. Tema radionice je ,,Kako najbolje vaspitati dijete u 21. vijeku“, što je zasigurno veliki izazov danas. 

Semberija INFO/ M. Rešidović