SEMBERSKE NOVINE U GODINI JUBILEJA: Objektivno i profesionalno :: Semberija INFO ::

 

SEMBERSKE NOVINE U GODINI JUBILEJA: Objektivno i profesionalno


,,Semberske novine'', kao jedini štampani medij na ovim prostorima, 20. oktobra ušle su u godinu jubileja – 40 godina postojanja i rada. Prvi broj ,,Semberskih novina'' svjetlost dana ugledao je 20. oktobra 1980. godine.

Da bi bile što bliže čitaocima i što brže plasirale informacije, ,,Semberske'' su, prateći moderne tehnologije, pokrenule portal pod nazivom ,,Semberija Info'', te istoimene stranice na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram. Na ovaj način čitaocima je svakodnevno dostupan mnogo veći broj informacija od onih koje su zastupljene u novinama.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić čestitao je svim zaposlenim ovaj veliki jubilej, ističući da već dugi niz godina Gradska uprava podržava rad  ,,Semberskih novina'' i da će tako biti i u narednom periodu, jer su ove novine jedino javno glasilo na ovim prostorima.
- Imajući u vidu da je veliki broj medija u privatnom vlasništvu ili je već ukinut, ,,Semberske novine'' su jedini informativni medij koji funkcioniše na ovakav način'', izjavio je Mićić.



Gradonačelnik smatra da ovaj medij treba da razmišlja o nekoj transformaciji, o načinu izvještavanja, s obzirom da se radi o sedmodnevnom izdanju i da ga treba, na neki način, modernizovati.
- U ,,Semberskim'' imaju kadar, adekvatan prostor i neophodne uslove za rad koje treba iskoristiti'', kazao je prvi čovjek Bijeljine.

Povodom ulaska u godinu jubileja, ispred Centra za kulturu radnici ,,Semberskih novina'' su organizovali druženje sa čitaocima kojem je prisustvovao i gradonačelnik Mićić sa saradnicima.


 
- Morate priznati da se nečim sličnim nijedan medij na ovim prostorima ne može pohvaliti! Zahvaljujući našim sponzorima za naše čitaoce obezbijedili smo prigodne nagrade'', kazala je Dušanka Gavrić, direktorica ,,Semberskih novina''.

Kako precizira Dušanka Gavrić, tokom godine jubileja planirano je još niz prigodnih ativnosti.
-Svakako će najsadržajnije aktivnosti obilježiti kraj 40. godine postojanja ,,Semberskih novina'' i ulazak u petu deceniju. Vjerujem da ćemo zajedno sa našim čitaocima obilježavati još niz jubileja'', izarazila je svoje očekivanja direktorica Gavrić.



 -,,Semberske novine'' su, kako ih mnogi zovu, ,,naše novine'' list građana i svojevrsni hroničar vremena i događaja na ovim prostorima. Kada se kretalo sa izdavanjem bilo je niz dilema, počev od samog imena novina. Bilo je više varijanti kako da se zovu. Razmišljalo se da bude ,,Glas Semberije'', ,,Semberske brazde'', ,,Bijeljinske novine''... Preovladalo je mišljenje da list dobije ime ,,Semberske novine''. Tada je uvodniku prvog broja napisano da bi svaki savjet, svako mišljenje, primjedba ili prijedlog dobro – došli'', podsjeća glavni i odgovorni urednik ,,Semberskih novina'' Verica Zelenović.

I nakon 39 godina postojanja Redakcija ,,Semberskih'' upućuje istu poruku svojim čitaocima:

-Sve što se mijenjalo u novinama tokom proteklih godina je samo broj stranica, vrijeme izlaska i dizajn. Najbitnije je da novine nikada nisu odstupale od osnovne namjene, a to je da objektivno informišu i da ,,problem sagledavaju'' iz više uglova. Novinari su se trudili da budu na visini zadatka i da posao rade profesionalno. Jedno je najvažnije - u novinama nema senzacionalizma i afera.  Naglašavamo, ,,Semberske novine'' bilježe sve što se dešava na ovim prostorima, dijeleći sa svojim sugrađanima i lijepo i ružno, ali ne odstupajući od objektivnosti i mogućnost da se neki događaj ili tema ,,osvijetli'' iz više uglova, što, nažalost, mnogi mediji ne poštuju'', kaže Verica Zelenović i podsjeća da je osnivač ,,Semberskih novina'' Gradska uprava.

Semberija info/Zorica Kusmuk
Foto: Božidar Milošević