ANA TIKVEŠA, OSNIVAČ ŠKOLE I EDUKATOR ZA PSIHO-FIZIČKU PRIPREMU TRUDNICA „MAMA M” :: Semberija INFO ::

 

ANA TIKVEŠA, OSNIVAČ ŠKOLE I EDUKATOR ZA PSIHO-FIZIČKU PRIPREMU TRUDNICA „MAMA M”


1. Šta smatrate svojim najvećim uspjehom u životu?
Neko je rekao da je uspjeh ostvarivanje želja srca, i po meni je to najbolja definicija uspjeha sta god radili u bilo kom segmentu života. Smatram svojim najvećim uspjehom to sto sam opstala i ostvarila svoj  put želja i planova u vrijeme kad to nije bilo nimalo lako u sredini koja zahtijeva šablonsko življenje i ponašanje.
Ali, kada bih morala da izaberem jednu «želju srca» koja se ostvarila i znači uspjeh, to bi definitivno bila uloga roditelja bez koje sve ovo čime se bavim ne bi bilo potpuno.
 
2. Koja je to profesija kojom ste u mladosti priželjkivali da se bavite i koliko se ona razlikuje od onoga što vam je danas posao.
  Nema sličnosti u onome sto sam željela postati «kad porastem» i ovo čime se danas bavim.
Osamdesetih, većini djevojčica je idol bila Lepa Brena, a ja sam pred ogledalom maštala o tome da pjevam pred mnogo ljudi u suknjici na volane.
Danas znam da to nije bila puka opčinjenost njenim likom i djelom, već energijom kojom je ona tada plijenila.
 
3. Koja knjiga, film ili predstava su na Vas ostavili utisak posljednjih godina?
Jedna od knjiga koje sam pročitala u zadnje vrijeme, a koja je ostavila na mene veliki utisak, jeste «Onda je došla dobra vila»  Ljiljane Habjanović. Bezuslovna ljubav jedne majke prema djetetu koje odlazi u svijet odraslih suočen sa svim izazovima u sredini i vremenu koje ono nosi, njena nemoć u situacijama kad osim ljubavi i želje da izbavi dijete iz kandži zla savremenog društva roditelj ne može ništa više da uradi i ponudi, fascinira tokom čitanja.
Snaga i vjera te iste ljubavi koja na kraju pobjeđjuje sva zla i donosi spas cijeloj porodici. Topla preporuka za čitanje, svim roditeljima, kao upozorenje i opomena, jer ništa se ne dešava tamo negdje, nego kod nas, jako blizu. A roditelj je taj koji može puno toga uraditi čak i onda kad ne postoje šanse da se situacija promijeni. Samo snagom svoje ljubavi.
 
4. Postoji li hobi ili neko drugo interesovanje kojem posvećujete slobodno vrijeme?
 Slobodnog vremena jako malo imam, ali se trudim da ga iskoristim najbolje što umijem. Pisanje je ono sto me ispunjava, teren gdje često pobjegnem kad hoću da se isključim od svega. Takođe odlasci u prirodu sa porodicom i prijateljima su način da se opustim i napunim baterije.
 
5. Šta bi, po Vašem mišljenju, trebalo unaprijediti u Bijeljini?
Bijeljina kao grad bi trebala unaprijediti sistem obrazovanja kao i podići nivo zdravstvene svijesti kako kod mladog tako i kod starijeg stanovništva.
 
6. Kako Bijeljinu i Semberiju vidite u budućnosti?
Entuzijasta po prirodi, a Bijeljina je moj rodni grad, ja je za par godina vidim prije svega kao jedan od centara u Republici koji će u svim novosagrađenim objektima imati makar po jedno mjesto za mlade i porodicu, a da to nije ugostiteljski objekat.

Semberija info