STEVO GOVEDAREVIĆ IZ SREDNjE ČAĐAVICE, SEDAM GODINA SUDIO MEĐUNARODNE UTAKMICE U EVROPSKOM FUDBALU :: Semberija INFO ::

 

STEVO GOVEDAREVIĆ IZ SREDNjE ČAĐAVICE, SEDAM GODINA SUDIO MEĐUNARODNE UTAKMICE U EVROPSKOM FUDBALU


Stevo Govedarević(59) iz Srednje Čađavice kod Bijeljine, trenutno stanovnik Ljubljane, sedam godina je sudio međunarodne fudbalske utakmice, od 1998., pa sve do 2004. godine, kao pomoćni sudija FIFA, na velikim sportskim arenama širom Evrope.

Stevo je punih jedanaest godina sudio i Prvu slovenačku fudbalsku ligu, tako da ukupno ima oko dvadeset godina fudbalskog sudijskog staža.
 
„ U 2004. godini sam završio sa suđenjem, jer je limit 45 godina, koliko je odredila UEFA,  nakon čega sam morao okončati suđenje na međunarodnim fudbalskim utakmicama. Još uvijek sam aktivan u fidbalu, jer sam vođa struke u Ljubljanskoj fudbalskoj organizaciji, a radim i kao kontrolor u Prvoj slovenskoj fudbalskoj ligi. Sa područja BiH i bivše Jugoslavije, Zoran Novarlić,porijeklom iz Prnjavora, selo Ilova, takođe je sudio međunarodne fudbalske utakmice kao pomoćni sudija. On živi u Mariboru. Vjerovatno sam prvi međunarodni fudbalski sudija sa područja Semberije. Kad sam počinjao suditi međunarodne utakmice, osjećao sam da smo mi, fudbalske sudije, pioniri na međunarodnoj fudbalskoj sceni, jer je to period nakon osamostaljenja Slovenije i završetka nesretnih ratnih sukoba na ovim prostorima. Sudio sam tada, sjećam se, u Slovenačkoj prvoj ligi utakmicu Maribor  - Mura, pred 6.000 gledalaca. Na međunarodnu scenu, kao sudije, izašli smo u okviru Intertoto kupa. Slovenija sada već ima trojicu sudija koji sude Ligu šampiona. Najviše mi je u sjećanju ostalo suđenje sa utakmice na kojoj je igrao Ronaldinjo. Tada je on nastupao za Pari Sen Žermen. Sudio sam i na utakmici na kojoj je nastupao Stoičkov, tada proglašen za najboljeg igrača FIFE, on i Ronaldiljo, ali sam kao pomoćni sudija sudio i u utakmici u kojoj je nastupala reprezentacija Španije, kao tadašnji svjetski prvak. Sudio sam i na utakmici u kojoj je nastupala reprezentacija Grčke, koja će nakon toga postati evropski prvak“.
 
Stevo kaže da su mu ostala lijepa sjećanja iz tog perioda, jer je imao priliku da posjeti Baku, Azerbejdžan, gdje je sudio jednu utakmicu, Jerevan u Armeniji, a sudio je i na utakmici Lokomotive u Moskvi, Pari Sen Žermena u Parizu, Kopenhagena koji je ovih dana igrao protiv  Crvene zvezde.
 
„Sudio sam i na utakmici Ajaksa. Upoznao sam Bijeljinca Zlatana Ibrahimovića koji je tada igrao za Ajaks. Nosio sam znak FIFA, ali su utakmice igrane pod okriljem UEFA. Pravila fudbalske igre su jedinstvena za cijeli svijet. Tu nikakve razlike nema. Nova pravila se isprobavaju u nacionalnim ligama. Ipak, FIFA i UEFA posebno vode svoja takmičenja i imaju svoje kontrolore. Što se tiče suđenja, bolje plaća UEFA. Ipak, zadovoljan sam i finansijskom nadoknadom koju sam primao od FiFA. Sada su u fudbalu uveli u VAR sistem za sporne situacije. Ipak, to je samo pomoć sudijama, kao asistencija. Prihvatam te novotarije, ali, uvijek je zadnja odluka sudije na terenu“, kaže Stevo Govedarević, fudbalski znalac i stručnjak u oblasti suđenja, ističući da će fudbal još dugo biti za sve nas najvažnija sporedna stvarna svijetu.

Semberija info