GORAN SARIĆ, DO SADA IZRADIO NEKOLIKO HILjADA ZIDNIH SATOVA :: Semberija INFO ::

 

GORAN SARIĆ, DO SADA IZRADIO NEKOLIKO HILjADA ZIDNIH SATOVA


Goran Sarić (51), rođeni Tuzlak, više od četvrt vijeka stanovnik Bijeljine, može se pohvaliti neobičnim talentom, izradom zidnih satova u gipsu koje najčešće ukrašava  likovima svetitelja, ali i drugim prepoznatljivim motivima iz našeg okruženja. Goran je do sada izradio nekoliko hiljada zidnih satova, a njegovi satovi stigli su i do evropskih zemalja.
 
Goran je, inače, po zanimanju kuvar, a svoju kulinarsku karijeru počinjao je u Institutu „Simo Milošević“ u Igalu. Prije rata je radio i u Titovim rudnicima „Kreka“ u Tuzli.
 
„Uoči rata otvorio sam palačinkarnicu u Tuzli i među prvim ugostiteljima sam u Tuzli koji su prije skoro tridesetak godina organizovali kućnu dostavu za poručene palačinke, torte i kolače. Od tog posla nije bilo puno koristi, jer je rat poremetio mnoge planove i poslove. Izradom zidnih satova, ali i replika u gipsu neobičnih tvrđava, kula i bogomolja bavim se već dvadesetak godina. Rad sa gipsom i izrada zamišljenog predmeta jednostavno me smiruje i opušta. Uradio sam replike tri tvrđave, one u Srebreniku, tvrđave Ostrožac kod Bihaća, ali i one u Doboju. Radio sam i repliku crkve Svetog Jakova u Međugorju, kao i jedan unikatni sat za Međugorje“.
 
Goran kaže da je gips zahvalan materijal za izradu brojnih predmeta. Najteže je napraviti prvi otisak i kalup za određeni predmet. Kasnije ide sve puno lakše, a neobične zidne satove prodaje po cijeni od 10 do  20 KM, zavisno od veličine i utrošenog materijala.

Semberija info