PORODICA SJERIĆ IZ LjELjENČE, JEDINI PROIZVOĐAČI I PRERAĐIVAČI BUNDEVE :: Semberija INFO ::

 

PORODICA SJERIĆ IZ LjELjENČE, JEDINI PROIZVOĐAČI I PRERAĐIVAČI BUNDEVE


Milena i Niko Sjerić iz sela Ljeljenča jedini su proizvođači i prerađivači bundeve u Semberiji, vjerovatno među malobrojnima u Srpskoj i BiH
 
Već šest godina Sjerići proizvode bundevu, te su nakon du­go­go­dišnjeg iskustva razvili i so­pstveni način proizvodnje i prerade, te kažu da su ponosni na svoje proizvode. U prošloj godini bundevu „golicu“ i muskatnu tikvu  proizveli su na površini od šest hektara. U ovoj godini planiraju da zasiju osam do deset hektara. Bundevu „golicu“ od prošle godine koriste za proizvodnju soka od bundeve, koju miješaju sa mrkvom i cimetom.

Od bundeve proizvode i hladno cijeđeno ulje, bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim mastnim kiselinama, a među, kako oni kažu, čudesnim darovima prirode, nalazi se i puter od bundeve.

Milena kaže da prinosi bundeve zavise od godine do godine.

- U prošloj godini imali smo 800 kilograma do tonu sirovog sjemena od bundeve „golice“. Ta ko­ličina se nakon sušenja smanjuje za polovinu. Bundeva je toploljubi­va biljka i ona voli više sunca. Od đubriva koristi se isključivo stajnjak. Pesticidi i herbicidi se ne koriste u proizvodnji bundeve. Ovo je zahtjevna proizvodnja, jer podrazumijeva puno fizičkog rada i okopavanja. Neophodno je nakon svake ki­še razbijati koru oko bi­ljke. Sjeme se nakon što je izvađeno iz bundeve u roku od šest sati mora ubacivati u sušaru“.

Milena kaže da će ova mala porodična firma uskoro na tržište izbaciti sušeno i prženo sjeme bundeve u pakovanjima od stotinu grama i jednog kilograma.

Ona kaže da su svojevremeno po­kušavali proizvoditi povrće u plastenicima, ali su primijetili da je tržište već zasićeno tim proizvodima.

- Primijetili smo da je bundeva izuzetno slabo zastupljena u ishrani ljudi. Bundeva je izuzetno zdrava i pomaže kod brojnih oboljenja. Sok od bundeve ima an­tioksidativno dejstvo, pomaže u liječenju prostate. Reguliše i pospješuje varenje hrane. Bundeva je diuretik, preporučuje se i osobama sa oboljenjima želuca. Ulje od bundeve može se koristiti u funkciji očuvanja zdravlja, a ništa za njima ne zaostaje ni puter od sjemenki bundeve“.
Milena kaže da se sjemenke bundeve u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina, jer su bogat izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K.

Ono što je najvažnije u ovoj priči o proizvodnji bundeve je prirodan put i način obrade zemljišta, proizvodnje bundeve i njene prerade u proizvode koji se mogu svrstati u zdravu hranu.

Niko Sjerić kaže da se bundeva, prije nego što pusti vriježu, okopava dva do tri puta. Oko njene proizvodnje ima puno truda i muke, ali sve se to na kraju isplati, ima li se u vidu njeno anti – upalno, anti – kancerogeno i anti – dijabetičko svojstvo. 

ARHIVA SEMBERSKIH NOVINA