INTERVJU, MLADEN ŽIŽOVIĆ: POSTIGLI SMO FANTASTIČAN USPJEH I RADUJE NAS BILO KOJI PROTIVNIK IZ EVROPE :: Semberija INFO ::

 

INTERVJU, MLADEN ŽIŽOVIĆ: POSTIGLI SMO FANTASTIČAN USPJEH I RADUJE NAS BILO KOJI PROTIVNIK IZ EVROPE


Fudbalski klub ,,Radnik'' iz Bijeljine četvrti put zaredom osvojio je Kup Republike Srpske, a nakon što FK ,,Željezničar'' nije dobio licencu za nastup u kvalifikacijama za UEFA ligu Evrope, ovu mogućnost ostvario je klub iz Bijeljine. Trener Mladen Žižović za portal Semberija info ističe da je riječ o sjajnom uspjehu, te da su se rad i zalaganje isplatili.
 
Sezonu koja je za Vama ocijenili ste kao odličnu. Šta ste postavili kao cilj i da li je on u potpunosti ostvaren?
 
- Na početku sezone cilj nam je bio da stabilizujemo ekipu, afirmišemo nekoliko mladih igrača, te da ne ulazimo u borbu za opstanak. ,,Radnik'' je klub u kojem se svake godine razvije po nekoliko sjajnih fudbalera i veoma je teško da ih zadržimo jer ne raspolažemo finansijskim sredstvima kao neki drugi klubovi. Na primjer, ,,Zrinjski'' je prijavio šest miliona KM prihoda, FK ,,Sarajevo'' osam miliona KM, a to su sve iznosi desetostruko veći od našeg budžeta. Zato nam je drago što smo, iako uz mali budžet, pokazali kvalitet, parirali velikim klubovima, osvojili Kup RS i ušli u Evropu.
 
Da li ste zadovoljni igrom koju su igrači prezentovali na terenu i sa kojim problemima ste se susretali?
 
-Važan podatak je da smo u polusezoni pretrpjeli samo dva poraza i da smo imali svega dva loša poluvremena. Sve ostale utakmice smo ili dobili, ili je bilo neriješeno, a dešavalo se i da smo dominantniji tim na terenu, iako to rezultat na kraju nije pokazivao. Međutim, u jednom trenutku smo vidjeli da imamo probleme što se tiče zadnje linije, kada su nas napustili Aleksić i Franić i morali smo brzo da dovedemo druge igrače. Pogodili smo sa Simonovićem i Šubertom, nakon čega je bilo lakše jer smo od tada imali čvrstu odbrambenu liniju. Ovom prilikom zahvaljujem svim igračima na maksimalnom trudu i zalaganju koji su pružili.
 
Ko je najodgovorniji za dovođenje novih igrača u tim?
 
-FK ,,Radnik'' je primjer kako treba da funkcioniše mlad i zdrav kolektiv. Mi smo u okviru njega jasno podijelili stvari, svako radi svoj dio posla, a najveću odgovornost za dolazak ili odlazak igrača iz tima snosim ja. U saradnji sa generalnim direktorom Nebojšom Tomićem, nas dvojica odlučujemo o većini stvari iz sportskog sektora, a ostalim pitanjima se bave drugi zaposleni.
 
U ,,Radniku'' su proteklih godina sazreli mnogi kvalitetni pojedinci i nastavili karijere širom svijeta. Da li je i prošla sezona donijela nova uspješna imena?
 
-Proteklih godina FK ,,Radnik'' iznjedrio je zaista sjajne igrače, na čelu sa Besimom Šerbečićem koji sada nastupa za ,,Rozenborg''. Samir Memišević je trenutno u ,,Groningenu'', dok Dino Beširević nastupa za ,,Hajduk’’. Ove godine je potpunu afirmaciju doživio Irfan Hadžić, koji je u naš klub došao kao apsolutno nepoznat igrač, a sada je mnogima zanimljiv. Žao mi je što se Demir Peco povrijedio jer očekujemo od njega da napravi mnogo u narednoj sezoni. Mislim da će u narednom periodu u prvi plan izaći Vladimir Bradonjić i Jovan Motika. Bradonjić je postigao dva gola u finalu Kupa, a Motika je dobio poziv za mladu reprezentaciju BiH.
 
Šta će nastup u Evropi donijeti klubu, igračima, gradu Bijeljini?

-To je velika stvar, ne samo finansijska, nego i marketinška. Biće promovisan klub, igrači, grad iz kojeg dolazimo, a nemjerljiv je ponos navijača i svih simpatizera kluba. Sama činjenica da će se ime FK ,,Radnik'' naći u kuglicama žrijeba u Nionu 19. juna veliki je uspjeh. Ulazimo u te utakmice bez pritiska, radujući se susretu sa bilo kojim klubom. Jedino nam ne bi bilo drago da putujemo u daleke zemlje zbog umora, jer bismo, na primjer, igrali utakmicu u četvrtak, a već u subotu bi se igralo Prvenstvo. Možda bi bilo i bolje da izvučemo afirmisane klubove jer bismo tako najbolje ocijenili naš kvalitet, ali i vidjeli kako rade neki od najboljih. Nadam se da će uspjeh ,,Radnika'' podstaći privrednike grada Bijeljina da bude izgrađen jedan pravi sportski centar u ovom mjestu jer ono to zaslužuje.
 
Trenutno su igrači na zasluženom odmoru. Kakvi su planovi za nastavak sezone?

-Okupićemo se između 10. i 15. juna i započeti pripreme. Nadam se da će ova kratka pauza poslužiti igračima da se odmore, a nama je u cilju da zadržimo ,,kostur ekipe’’ i pokušamo da dovedemo nekoliko dobrih igrača.
Ove godine će biti teže jer su neki klubovi mnogo ranije počeli da se pojačavaju, a u igri su i dva nova tima sa maksimalnim ambicijama - ,,Velež'' i ,,Borac''. Gdje god i protiv koga god igrali, prikazaćemo kvalitetan fudbal.

Semberija info