IMA I MLADIH KOJI SU ODLUČILI DA OSTANU NA SELU: Najbolje je raditi kod svoje kuće :: Semberija INFO ::

 

IMA I MLADIH KOJI SU ODLUČILI DA OSTANU NA SELU: Najbolje je raditi kod svoje kuće


Mile Rikanović (29) i Nenad Kojić (18), mladi Crnjelovčani, za razliku od mnogih mladih ljudi koji žele otići u inostranstvo, odlučni su u namjeri da svoju egzistenciju ostvare u rodnom  selu. Rikanović je nedavno bio i na jednom sastanku u Bijeljini, interesujući se i za bespovratna sredstva iz predpristupnih fondova EU. Ono što je najneophodnije selu kao što je Crnjelovo, servisa za popravku poljoprivredne mehanizacije, nema u projektima evropskih fondova, ali ima magacina za skladištenje robe.

Mile je oženjen i ima dvoje djece, kćerku i sina. Supruga se bavi podizanjem djece. Mile je završio autoelektričarski zanat, ali je odlučio da se bavi popravkom poljoprivredne mehanizacije. Živi u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima koji obrađuju oko 12 hektara zemljišta.

- Počeo sam tako što sam prvo nabavio aparat za zavarivanje, nakon čega sam nabavio strug i bušilicu. Već sam kompletirao manju metalostrugarsku radnju i moja želja je da u dogledno vrijeme otvorim servis za popravku poljoprivrednih mašina. Sve sam do sada radio samostalno, bez ičije pomoći. Razmišljam o proširenju radionice i poboljšanju uslova za rad. Trenutno sve obavljam na otvorenom. Osposobio sam se za popravku mehanike na poljoprivrednim mašinama. Ranije sam morao neke dijelove nositi na obradu u druge firme i morao sam čekati od pet do dvadeset dana. Ovdje mi je neophodna i velika glodalica, koja košta od sedam do 10.000 KM“, kaže Mile Rikanović, ističući da u Crnjelovu ima još dobrih majstora za popravku poljoprivredne mehanizacije i da među njima nema izražene konkurencije.

- Učimo od iskusnijih i boljih majstora. Da bih proširio radionicu, instalirao grijanje, kupio glodalicu i još neke mašine, neophodno mi je oko 50.000 evra. To je za mene ogromna investicija. Država bi mogla da pomogne mladim ljudima sa nekim povoljnim dugoročnim kreditima. Ne mislim samo na ovu struku, već i na brojne druge struke i zanimanja. Trenutno popravljam mašine za vlastite potrebe, a mogao bih zaposliti još dva do tri radnika“, kaže Mile Rikanović, ističući da nije nikakvo čudo što mladi mašinbravari, varioci, vozači, automehaničari i druge zanatlije napuštaju ove prostore.

Njegov desetak godina mlađi prijatelj Nenad, takođe, želi ostati na selu. Trenutno završava srednju školu za varioca. I on kaže da mladim ljudima treba pružiti šansu da svoju egzistenciju ostvare u RS i BiH.

​Semberija info