RIJETKA SLIKA IZ SEMBERSKE BAŠTE :: Semberija INFO ::

 

RIJETKA SLIKA IZ SEMBERSKE BAŠTE


Semberija je godinama širom regije poznata po proizvodnji kvalitetnog raznovrsnog povrća. Oduvijek su semberske bašte, a i njive bile okupane šarenilom raznog povrća. U vrtu se, ponekad, može vidjeti i neobično ukrasno povrće, ali slika koju smo zabilježili u jednoj bašti u Dragaljevcu baš je nesvakidašnja, kao da je napravljena prije više od pola vijeka.

U dnu te bašte dominira šljiva okićena bundevama - teglicama. Ova bundeva (tikva) u prvoj polovini prošlog vijeka zauzimala je važno mjesto u vrtu, jer se njen plod koristio u domaćinstvu, najčešće za vađenje rakije i vina iz bureta. Potom su guma i plastika iz upotrebe potisnule teglice ili, kako ih na ovim prostorima neki zovu nateglice, tako da sada u Semberiji rijetko ko ovu bundevu sije da bi je koristio za vađenje rakije ili vina iz bureta. Uzgajaju je, kažu, da bi ih minula želja na prošla vremena,  da je koriste kao ukras, a po koji komad i da poklone dragim ljudima.

Inače, teglica je tikva baš neobičnog izgleda - dugačkog i tankog vrata i širokog donjeg dijela. Mnogi tvrde, ako je teglica bila velika, njom se odjednom moglo zahvatiti i par litara rakije ili vina. Najčešće su se koristile teglice, srednje veličine, u kojima se zahvatao litar-dva tečnosti. 

Vjerujemo da će se, kada se osuše i očiste od sjemenki, i ovim teglicama iz dragaljevačke bašte, ,,povući'' malo rakije koja će ,,podgrijati krvotok i atmosferu'' u predstojeće hladne, zimske dane.  
 

Semberija info