NjEMAČKA: USELjAVANjE RADNIKA SA ZAPADNOG BALKANA IMALO POZITIVAN EFEKAT :: Semberija INFO ::

 

NjEMAČKA: USELjAVANjE RADNIKA SA ZAPADNOG BALKANA IMALO POZITIVAN EFEKAT


Useljavanje radnika sa Zapadnog Balkana pozitivno je uticalo na njemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nojernbergu.

"Pedeset četiri odsto zaposlenih u sklopu pravila o zapošljavanju osoba sa Zapadnog Balkana su kvalifikovani radnici, visokokvalifikovanih je četiri odsto", proizilazi iz studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) objavljeno je u utorak, 11. avgusta, a prenijele agencije.

Prema istoj studiji 42 odsto osoba zaposlenih u sklopu tzv. pravila o zapošljavanju osoba sa Zapadnog Balkana su pomoćni radnici.

Propis o zapošljavanju rednika sa Zapadnog Balkana uveden je početkom 2016. godine nakon što su zemlje ove regije uvrštene na listu tzv. sigurnih zemalja što je praktično isključilo mogućnost sticanja azila za građane ovih zemalja u Njemačkoj.

Uslov za useljavanje u Njemačku je, za razliku od ostalih sličnih pravila, isključivo radni ugovor, a ne potvrda o kvalifikaciji.

Prema nekim kritikama, ovakva regulacija je dovela do toga da u sklopu ovog pravila u Njemačku dolaze isključivo nekvalificirani radnici u nižem platnom sektoru.

Kritika se takođe odnosila i na tvrdnju da u Njemačku dolaze stariji radnici te je izraženo strahovanje da će oni zbog kratkog radnog vijeka do penzije i niskih davanja u penzione fondove nakon odlaska u penziju pasti na teret njemačkom socijalnom sistemu.

IAB studija je pokazala i da u Njemačku preko Pravila o Zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici. U godinama 2016. i 2017., 73 odsto radnika je bilo mlađe od 40 godina, a 86 odsto su bili muškarci.
Najveći postotak, njih 44 odsto, je zaposleno u građevini a 13 odsto u gastronomiji.

"Integracija u tržište rada osoba koje su u Njemačku stigle preko ovog pravila, uzimajući u obzir stabilnost radnog mjesta i zaradu u poređenju s ostalim useljeničkim grupama i domaćim stanovništvom, protekla je uspješno", zaključak je studije.

Odluka o produžetku ovog pravila koje ističe krajem ove godine još nije donesena. Prema nekim procjenama produženje je, uprkos pozitivnim iskustvima, upitno posebno nakon što je zbog pandemije korona virusa i ekonomske krize porastao broj nezaposlenih u Njemačkoj.

(Agencije)