UN potvrdile prvo na proteste tokom pandemije :: Semberija INFO ::

 

UN potvrdile prvo na proteste tokom pandemije


UN-ov odbor za ljudska prava je u srijedu, 29. jula potvrdio pravo na mirne proteste i upozorio da se to osnovno pravo ne smije sprečavati zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga. 

Tokom pandemije kovida-19, u kojoj je širom svijeta umrlo više od 650.000 osoba, brojne vlade su zabranile skupove iznad određenog broja ljudi.

"U ovom periodu, kada događaji poput pandemije kovida-19 postavljaju izazove bez presedana i kada globalni protesti podrške pokretu Black Lives Matter (Crni životi su važni) pokazuju važnost prava na proteste, Odbor za ljudska prava UN-a je objavio uputstva koja preciziraju koncept mirnog okupljanja i dužnosti vlada", navodi se u saopštenju.

“TEMELj DEMOKRATSKOG DRUŠTVA JE UČESTVOVANjE NA MIRNOM OKUPLjANjU“

Odbor, nezavisni organ koji čini 18 stručnjaka, zadužen je za provjeru primjera Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji član  21 potvrđuje pravo na mirne proteste. 

"Temelj demokratskog društva je učestvovanje na mirnom okupljanju radi izražavanja stavova, proslave, isticanja zahtjeva", rekao je Kristof Heuns, izvještač teksta.

"Svi, djeca, stranci, žene, radnici migranti,  azilanti i izbjeglice imaju pravo da mirno protestuju, u raznim oblicima, na javnim ili privatnim mjestima, u otvorenom ili zatvorenom prostoru ili onlajn", precizirano je, a Heyns je komentarisao:
"Stvari su se promijenile, a posebno uloga tehnologije. Danas se brojna okupljanja  odvijaju onlajn, kao pokret MeToo, i njih zakon mora štititi.

NAGLASILI PRAVO NOVINARA DA DOKUMENTUJU OKUPLjANjA

Odbor je podsjetio vlade na njihove dužnosti da omoguće mirna okupljanja i da štite demonstrante, te da ih ne zabranjuju bez uvjerljivog opravdanja. "Opšti razlozi poput javnog reda ili sigurnosti ne predstavljaju čvrste temelje za zabranu mirnih protesta", izjavio je Heyns.

Uputstva koja je objavio Odbor takođe preciziraju da demonstranti imaju pravo da nose maske i kapuljače, te da vlade ne smiju prikupljati lične  podatke za zastrašivanje demonstranata,  niti da blokiraju internet.
Odbor takođe naglašava "pravo novinara i posmatrača udruženja za zaštitu ljudskih prava da prate i dokumentuju  skupove, i one koji su zabranjeni i koji su nasilni".

Semberija info