Svjetski dan knjige: Knjiga je san koji možeš da držiš u ruci :: Semberija INFO ::

 

Svjetski dan knjige: Knjiga je san koji možeš da držiš u ruci


Најљепша библиотека на свијету смјештена је у Прагу и носи назив Clementinum
Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava, a engleski pisac naučnofantastičnih i epskofantastičnih  djela, te scenarist stripova Nil Gejman kaže: ,,Knjiga je san koji možeš da držiš u ruci“.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su tog dana 1616. godine umrli Miguel de Servantes (prema gregorijanskom kalendaru) i Viliam Šekspir (prema julijanskom kalendaru), a ideja  o obilježavanju Dana knjige naslanja se na katalonski običaj darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurija.

Naime, Sveti Jurije, poznat po pobjedi nad moćnim zmajem, zaštitnik je Katalonije, a na Jurjevo, u Kataloniji je običaj da muškarci ženama poklanjaju ruže, a žene muškarcima knjige.

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO (UNESCO) obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESKO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje, te promovisati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Zalažući se za knjige i autorska prava, UNESKO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju, od mreže kreativni gradovi književnosti do promovisanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa naučnim saznanjima i obrazovnim resursima.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donijeta je na Opštoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESKO je ove godine uputio poziv čitaocima širom svijeta da dijele citate, pjesme i poruke koje simbolišu snagu knjige i podstiču čitanje. Ukazuju na moć knjige u vrijeme kada je većina svijeta zbog pandemije korona virusa u izolaciji i poručuju da je čitanje sada važnije nego ikada. Čitanje jača veze među ljudima, proširuje naše horizonte, stimulišući naš um i kreativnost.

Semberija info - M. Rešidović