Indija počinje najveću svjetsku blokadu, trajaće 21 dan


Фото: Танјуг / АП
NjU DELHI - Indija će sutra početi najveću svjetsku blokadu, koja će trajati 21 dan, najavio je premijer Narendra Modi, upozoravajući građane da moraju da ostanu unutra ili rizikuju da pozovu pandemiju u svoje domove.

"Da bi se spasila Indija i svaki Indijac, postojaće potpuna zabrana izlaska iz kuće", rekao je Modi u televizijskom obraćanju, priznajući da će tri sedmice blokade biti veliki udarac za ekonomiju, ali da bi alternativa mogla vratiti zemlju decenijama unazad, prenio je Reuters.

Obećavši dvije milijarde dolara za jačanje zdravstvenog sistema zemlje, Modi je današnju naredbu nazvao "potpunim zatvaranjem" i nije rekao da li će neki pružaoci usluga biti izuzeti, ali je kazao da su "preduzeti svi koraci centralne i državnih vlada da osiguraju snabdijevanje osnovnim namirnicama".

Ovaj potez stavlja gotovo petinu svjetske populacije pod blokadom.

Indijski zdravstveni zvaničnici prijavili su 469 aktivnih slučajeva KOVID-19 i 10 smrtnih slučajeva.

Zvaničnici su više puta insistirali da još nema dokaza o širenju virusa u zajednici, ali su sproveli relativno oskudna ispitivanja bolesti, navodi agencija.

U zemlji u kojoj desetine miliona ljudi žive u gustim urbanim oblastima s neredovnim pristupom čistoj vodi, stručnjaci su rekli da je širenje u zajednicama neizbježno.

Više nedjelja, dok se virus korona širio susjednom Kinom i drugim dijelovima Azije, ukupan broj zaraženih u Indiji iznosio je svega tri slučaja.

To su bili studenti iz kineskog epicentra žarišta Vuhan koji su liječeni u svojoj matičnoj državi Kerali i oporavili se od ove bolesti.

Posljednjih dana Indija je postepeno proširila naredbe o ostanku kod kuće, zabranila međunarodne i domaće letove i obustavila prevoz putnika željeznicom.

Ključne ustanove, uključujući bolnice, policiju i medije, izuzeti su iz naredbe o ostanku kod kuće, a mnoge trgovine i apoteke ostale su otvorene.

​Tanjug / Nezavisne novine