Tegeltija u Londonu: Infrastruktura i energetika najvažniji za zapadni Balkan :: Semberija INFO ::

 

Tegeltija u Londonu: Infrastruktura i energetika najvažniji za zapadni Balkan


LONDON - Predsedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da su za razvoj zemalja Zapadnog Balkana najvažniji projekti iz oblasti saobraćajne infrastrukture, energetike i projekti koji se tiču bezbjednosti i sprečavanja elementarnih nepogoda.

On je na londonskom Investicionom skupu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) napomenuo značaj infrastrukturnih radova koji spajaju sjever i jug Bosne i Hercegovine, a za koje je rekao da predstavljaju najskuplje i najteže dionice.

"Slijedeća važna komunikacija koju želimo je povezivanje Sarajeva i Beograda. Za to su pokazali interesovanje drugi investitori, ali ne i EBRD. Srbija ide brže od nas, ali mislim da ćemo i mi naše izvore finansiranja tog projekta uspješno okončati", istakao je Tegeltija.

Kako je naveo, povezivanje Crne Gore i BiH na poziciji Šćepan Polje - Foča, jedna je od dionica autoputa koji treba da poveže Sarajevo sa Tiranom i taj projekat je EBRD iskazao spremnost da finansira.

On je pomenuo i obilaznicu oko Banjaluke koja ima strateški značaj i predstavlja dio autoputa Gradiška - srednja Dalmacija.

Kazao je da sve željezničke pruge podležu modernizaciji, te da je za unapređenje željezničkog saobraćaja važna dionica Zagreb - srednja Dalmacija, preko Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o energetici, kazao je da su potencijali graničnih rijeka do sada neiskorišćeni.

Sa Srbijom su, napominje, potpisani sporazumi oko zajedničkog iskorišćavanja energetskih potencijala rijeke Drine.

"Najvažniji su nam obnovljivi izvori energije, ali BiH ulaže i u termoelektrane", rekao je Tegeltija.

Takođe, kaže Tegeltija, pitanje razmjere šteta i upravljanje štetama na rijekama od vremenskih nepogoda jedno je od ključnih pitanja u sve tri države, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

"Ti projekti jesu skupi i zahtjevni, ali moramo zajedno ući. Postoji potpuna saglasnost o važnosti i spremnosti tih projekata, potrebni su izvori finansiranja", rekao je on.

On se predsjedniku EBRD zahvalio na, kako je naveo, kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, istakavši da je EBRD imao najviše povjerenja u BiH od svih globalnih međunarodnih institucija.

Tanjug / Nezavisne novine