PALMER: ZABRINUTI SMO ZBOG RUSKIH NAMJERA PREMA ZAPADNOM BALKANU :: Semberija INFO ::

 

PALMER: ZABRINUTI SMO ZBOG RUSKIH NAMJERA PREMA ZAPADNOM BALKANU


Foto: G. Srdanov/RAS Srbija
Sjedinjene Američke Države polažu velike nade da će Evropska unija sljedećeg mjeseca početi pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i evropski put tih zemalja smatra neophodnim, rekao je za bugarski servis Radija Slobodna Evropa specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Francuska i Nizozemska zaustavile su otvaranje pregovora o članstvu s ovim dvjema zemljama prošle godine, što je izazvalo razočaranje i zabrinutost na Zapadnom Balkanu u kojem uticaj šire Rusija i Kina, navodi RSE.

– Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje s kojim će se Evropsko vijeće suočiti na sastanku u martu, je da li će otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom – rekao je Palmer.
On je istakao kako se Sjedinjene Američke Države nadaju da će odgovor na to pitanje biti da.
 
– Smatramo da su obje zemlje, po zasluzi, kvalifikovane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regionu. Neophodno je da i Sjeverna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu – istakao je Palmer.

On je na poziciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan postavljen u augustu 2019. godine.
Izrazio je zabrinutost zbog ruskog uticaja u regiji i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za makedonsko-grčki sporazum kojim je okončan 27-godišnji spor između dvije susjedne zemlje.

– Zabrinuti smo zbog ruskih namjera prema Zapadnom Balkanu – kazao je Palmer i dodao: “Takođe bih ukazao na ruske napore ka obezvređivanju podrške sporazumu između Skoplja i Atine kao još jedan primjer zloćudne aktivnosti ruske države”.

Dodao je da Rusija “preferira ranjiv Zapadni Balkan, koji je podijeljen, sumnjičav, s elementima haosa” jer je to, kako ističe, “područje gdje Rusi mogu stvoriti tenzije kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice”.

(Klix)