KONGRES OGRANIČIO TRAMPOVA RATNA OVLAŠĆENjA :: Semberija INFO ::

 

KONGRES OGRANIČIO TRAMPOVA RATNA OVLAŠĆENjA


Foto: Wikipedia
Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju čiji je cilj da ograniči ovlašćenja američkog predsjednika Donalda Trampa za pokretanje vojnih postupaka protiv Irana.

Poslanici su juče glasali usljed pojačanih tenzija nakon što je američki dron prošle sedmice izvršio napad na Međunarodni aerodrom u Bagdadu u kojem je poginuo iranski general Kasem Solejmani, na šta je Iran odgovorio raketnim napadima na američke baze u Iraku.

Rezoluciju su podržala 224 poslanika, dok je 194 glasalo protiv, javio je “En-Bi-Si njuz”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nensi Pelosi je prije glasanja kritikovala ubistvo Solejmanija, uz napomenu da će usvajanje rezolucije poslati jasnu poruku Trampu da ne bi trebalo da preduzima dalje vojne mjere protiv Irana.

Rezolucijom je predviđeno da predsjednik odustane od upotrebe vojne sile protiv Irana, osim u slučaju da Kongres objavi rat, izda posebno odobrenje ili u slučaju da je neophodno da se SAD odbrane od neposrednog napada.

Iz Bijele kuće je kasnije sinoć saopšteno da rezolucija “dovodi u zabludu” i da predsjednik SAD ima pravo i dužnost da “zaštiti državu i narod od terorizma”

​(Srna)