SMIRIVANjE TENZIJA NI NA VIDIKU, SIRIJSKA VOJSKA UŠLA U RAKU, RUSKE TRUPE PREŠLE RIJEKU EUFRAT


Foto: Profimedia/RAS Srbija
Grupa sirijskih vojnika ušla je u grad Raku i započela postavljanje posmatračkih mjesta, izvjestili su lokalni mediji.

Ruske snage prešle su rijeku Eufrat na sjeveru Sirije i stigle u grad Kobani, saopštila je Sirijska opservatorija sa sjedištem u Londonu.

Izvještaj o tome je došao samo nekoliko dana nakon što su kurdske snage koje su preuzele grad od IDIL zaključile sporazum sa sirijskom vladom o raspoređivanju vojnih trupa na granici, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Te informacije nisu još potvrđene na sirijskim državnim medijima. Turska vojska je u srijedu, 9. oktobra, započela ofanzivu na sjeveru Sirije pod nazivom “Izvor mira” vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica.

Kontrola sjevera Sirije

SDF, koja kontroliše sjever Sirije, zatražila je podršku Asadovih snaga, prepuštajući im kontrolu nad nekoliko gradova na sjeveroistoku zemlje.

Turska ofanziva na sjeveroistoku Sirije završiće se ako kurdski borci u regionu polože oružje i povuku se iz planirane “sigurne zone”, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će se on i američki potpredsjednik Majk Pens sastati s turskim predsjednikom Erdoganom. Pompeo je rekao da će njih dvojica putovati u Tursku ove sedmice i da očekuje susret sa Erdoganom, prenosi Rojters.

Pompeo je naveo da je američka delegacija planirala da otputuje danas i da je cilj posjete nalaženje rješenja za situaciju u Siriji, a ne da se prekinu odnosi između SAD i Turske.

Ruska vojska prešla Eufrat, Trump nema ništa protiv

Ruske snage prešle su rijeku Eufrat na sjeveru Sirije i stigle do područja izvan grada Kobanija, podržane sa istoka Sirijskim demokratskim snagama koje predvode Kurdi, saopštila je Sirijska opservatorija sa sjedištem u Londonu.

Kako se navodi, ruske trupe su krenule na sjever pošto su Sirijske demokratske snage sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmještanju vojske predsjednika Bašara el Asada na granici zbog turske vojne operacije.

Kako prenose Rojters i Tanjug, kurdske snage još nisu potvrdile tu informaciju. U međuvremenu, predsjednik SAD Donald Tramp ublažio je krizu u Siriji rekavši da je to sukob između Turske i Sirije i da je “u redu” da Rusija pomogne Damasku.

Govoreći novinarima u Bijeloj kući, Tramp je rekao da je bolje da Amerika uvede sankcije Turskoj od sukobljavanja u regionu, prenosi Klix.