Fragmenti skulptura sa Partenona vraćeni iz Vatikana :: Semberija INFO ::

 

Fragmenti skulptura sa Partenona vraćeni iz Vatikana


ATINA - Protekle sedmice u Grčku je vraćeno nekoliko antičkih artefakata sa Akropolja, nastavljajući kampanju pritisaka na Britanski muzej da vrati kolekciju skulptura otuđenih sa antičkog lokaliteta u Atini prije više od 200 godina.

Ministarka kulture Grčke Lina Mendoni predvodila je ceremoniju repatrijacije tri fragmenta skulpture koji predstavljaju konja i dvije muške glave, koji su odneseni iz hrama Partenon na Akropolju, koji su od tada čuvani u vatikanskim muzejima.

"Inicijative poput ovih pokazuju način na koji artefakti sa Partenona mogu da se ponovo spoje i zacijele rane nanesene varvarskim rukama prije toliko godina", rekla je Mendoni.

Fragmenti će biti dodati kolekciji u Muzeju Akropolja, koji je otvoren 2009. godine u podnožju tog antičkog lokaliteta, u centru grčke prijestonice.

U Vatikanu je povratak artefakata nazvan ekumenskom "donacijom" Grčkoj pravoslavnoj crkvi, ali, kako navodi agencija, taj gest je povećao pritisak na Britanski muzej da postigne nagodbu sa Grčkom nakon kampanje koju je Atina pokrenula prije 40 godina.

Grčka tvrdi da su skulpture sa Partenona srž njenog drevnog nasljeđa, dok oni koji podržavaju Britanski muzej tvrde da bi povratak skulptura mogao da podrije muzejske zbirke i kulturnu raznolikost na globalnom nivou.

Izvajane u 5. vijeku prije nove ere, skulpture sa Partenona je početkom 19. vijeka otuđio britanski diplomata lord Elgin, prije nego što je Grčka stekla nezavisnost od Otomanskog carstva.


Nezavisne / euronews.rs