Koliko planeti štete baterije električnih automobila? :: Semberija INFO ::

 

Koliko planeti štete baterije električnih automobila?


Povećan broj električnih automobila na putevima dovodi u pitanje uticaj na okolinu, koji njihove baterije stvaraju.

Dugo najavljivani kao “budućnost” transporta i sredstvo za smanjenje zagađenja Zemlje, električni automobili su već uveliko postali “sadašnjost”, barem kada je riječ njihovom prisustvu na cestama širom svijeta, piše "Al Jazeera".

Od 2019. godine broj električnih vozila se utrostručio, a s obzirom na to da sve veći broj proizvođača automobila najavljuje da će u narednim godinama prestati proizvoditi klasična vozila s motorima na unutrašnje sagorijevanje i u potpunosti se posvetiti “elektrici”, budućnost svakako pripada transportu na baterije.

Drugo pitanje je koliko su zaista “zeleni” električni automobili, a ključni razlog za te dileme su baterije koje napajaju ova vozila.

Te baterije nose dva ključna problema. Prvi je iskopavanje metala potrebnih za njihov rad, što se vrši širom svijeta, nakon čega ih je potrebno transportovati u fabrike, najčešće u Aziji, a zatim se iz tih fabrika gotove baterije ili gotovi automobili ponovno šalju u gotovo svaki kutak planete, a sav taj proces stvara ogromne količine po atmosferu štetnog CO2, odnosno ima ogroman ugljični otisak.

Samo iskopavanje potrebnih materijala ima visoke ekološke troškove, što je faktor koji proizvodni proces električnih vozila čini energetski intenzivnijim od klasičnih automobila. Između ostalog, uticaj proizvodnje baterija na okolinu proizlazi iz otrovnih para koje se oslobađaju tokom procesa rudarenja i izdvajanja metala i prirode same aktivnosti koja zahtjeva veliku količinu vode.

Prema nekim procjenama, proizvodnja samo jednog prosječnog električnog automobila stvara četiri tone CO2, prenosi "Novi Magazin".

(Novi Magazin)