Britanski ekspert razbjesnio javnost: Torta u kancelariji podjednako štetna kao i pasivno pušenje :: Semberija INFO ::

 

Britanski ekspert razbjesnio javnost: Torta u kancelariji podjednako štetna kao i pasivno pušenje


Predsjednica britanske Agencije za standarde hrane i profesorica ishrane i zdravlja stanovništva na Univerzitetu u Oksfordu, Suzan Džeb, izjavila je da donošenje kolača i torti na radno mjesto nanosi isto toliko štete kao i udisanje tuđeg dima cigarete, odnosno pasivno pušenje i pokrenula lavinu kontroverznih reakcija.

„Da niko ne donosi kolače u kancelariju, ja ih uopšte ne bih ni jela tokom dana. Ali pošto su već tu, ja ih jedem. To jeste moj izbor, ali ljudi biraju da odu i u zadimljen pab”, rekla je Džeb. Njeni komentari izazvali su pometnju na društvenim mrežama, a korisnici su se mahom pitali da li se mogućnost jedenja kolača i pasivno udisanje duhanskog dima zaista mogu uporediti.

U njenu odbranu stao je Bojd Svinburn, profesor populacione ishrane i globalnog zdravlja na Univerzitetu u Oklandu, rekavši da analogija možda nije najsrećnija, ali da razumije poentu - obje supstance mogu izazvati zavisnost i zdravstvene probleme.

„Ultraprerađena hrana – džank fud kao kategorija – krivac je za mnoge zdravstvene probleme, kao što su problemi sa zdravljem zuba, dijabetes, gojaznost, srčana oboljenja, čak i rak... Na taj način nije nepravedno upoređivati je sa duhanskim dimom”, kaže Svinburn i dodaje da ipak ne misli da bi trebalo ukinuti čitavu tradiciju donošenja kolača u kancelariju da bi se počastile kolege, kad već postoje manje štetne alternative.

Upravo ovo je suština smanjenja štetnosti – stručnija verzija izreke „Bolje spriječiti nego liječiti” – koncepta koji postaje sve popularniji u posljednje vrijeme i za čiju se primjenu u borbi sa rizičnim navikama brojni eksperti sve glasnije zalažu.

Podrazumijeva zamjenu loših navika manje štetnim, tamo gdje njihovo potpuno ukidanje nije realno i održivo ili primijenjeno na gore pomenutu kontroverzu – krofne i čokoladne kolače sa puno šećera i ulja treba zamijeniti ronj kolačima bez dodatih masti i šećera, a pušači koji ne žele da ostave cigarete neka pređu na manje štetne alternative koje ne sagorijevaju već zagrijavaju duhan i ne emituju duhanski dim pa samim tim ne smetaju ni nepušačima i ne dovode do pasivnog pušenja.


Glas Srpske