MINISTAR ZDRAVLjA TAJLANDA OBESHRABRIO TURISTE ZBOG KANABISA :: Semberija INFO ::

 

MINISTAR ZDRAVLjA TAJLANDA OBESHRABRIO TURISTE ZBOG KANABISA


- Tajlandski ministar zdravlja Anutin Čarnvirakul obeshrabrio je turiste da posjećuju tu zemlju samo da bi konzumirali marihuanu, samo dva mjeseca nakon što su donijeti novi zakoni koji u velikoj mjeri dekriminalizuju tu drogu.

"Ne pozdravljamo takve turiste", rekao je ministar zdravlja novinarima na pitanje o rekreativnoj upotrebi marihuane među stranim posjetiocima, prenio je Rojters.

Tajland je 2018. godine postao prva zemlja u jugoistočnoj Aziji koja je legalizovala kanabis za medicinsku upotrebu, a u junu je dozvoljena konzumacija, što je podstaklo široku rekreativnu upotrebu.

Uprkos prigovorima vlade protiv konzumacija, preduzeća sa kanabisom sa namenskim sobama za pušače bila su hit među lokalnim stanovništvom i turistima.

Međutim , osobe koje konzumiraju kanabis u javnosti suočavaju se sa tri mjeseca zatvora ili novčanom kaznom od 700 dolara.

Izjave tajlandskog ministra zdravlja dolaze u trenutku kada broj stranih posjetilaca počinje da raste u zemlji koja zavisi od turizma.

Druga po veličini ekonomija jugoistočne Azije, očekuje osam do 10 miliona dolazaka ove godine, u odnosu na ranije prognoze od sedam miliona.

Prošle godine, pandemija virusa korona smanjila je broj stranih dolazaka na samo 428.000, u poređenju sa rekordom od skoro 40 miliona u 2019. godini.

Tajland je fokusirao svoju politiku kanabisa na industriju vrijednu 790 miliona dolara, izgrađenu oko njenih medicinskih i zdravstvenih koristi.

Međutim , Anutin je rekao da bi rekreativna upotreba mogla da se istraži tek kada se lijek bolje razumije.

"To bi moglo da dođe u bliskoj budućnosti", poručio je on.

Politika Tajlanda o kanabisu privukla je interesovanje regionalnih susjeda kao što je Malezija, koja razmatra upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

(Tanjug)