Sukob u Ukrajini: U regionu Donjecka nastavljene žestoke borbe :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: U regionu Donjecka nastavljene žestoke borbe


Sto sedamdeseti drugi dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe u regionu Donjecka. Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade na nuklearnu elektranu u Zaporožju.

13.00 Prvi brod sa žitom iz Ukrajine približava se sirijskoj luci

Prvi brod koji je krenuo iz Ukrajine sa žitom, na osnovu sporazuma sklopljenog uz posredovanje UN, približava se sirijskoj luci Tartus, naveli su izvori iz brodske kompanije.

Brod “Razoni” krenuo je iz Odese 1. avgusta na osnovu sporazuma koji su postigle Rusija i Ukrajina, a uz posredovanje UN i Turske, navodi Rojters.

Njegov tovar žita bio je namijenjen Libanu, ali je ukrajinska ambasada saopštila da je prvobitni kupac odbio isporuku 26.000 tona kukuruza zbog kašnjenja u isporuci, pa se brod zatim krenuo ka Turskoj.

12.30 Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

“Ukrajinske trupe su u subotu uveče izvele veliki raketni napad na Herson i njegova predgrađa. Sistem PVO je aktiviran. Većina projektila je presretnuta, ali prema preliminarnim informacijama, ima i pogodaka”, saopštila je administracija.

Informacije o žrtvama u ovom trenutku nisu poznate, dodala je administracija.

10.30 Biće održan referendum o samoopredjeljenju Hersonske oblasti

Referendum o samoopredjeljenju Hersonske oblasti biće održan bez obzira na stav SAD, čije vlasti ne treba da se miješaju u poslove regiona i da se prema njemu odnose kao prema svojoj koloniji, izjavio je zamjenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.


“Mi nismo američka kolonija i sve ove izjave date bez uzimanja u obzir mišljenja američkog naroda nemaju nikakve veze sa nama. Neka SAD razmisle od koliko su država napravile svoje kolonije i koliko iza sebe ostavile siročadi i osiromašenog naroda”, rekao je Stremousov za “Sputnjik”.

Prema njegovim riječima, oslobođene teritorije nikada neće biti američke kolonije.

“One će uvijek biti slobodne u sastavu jedne velike ujedinjene Rusije. Mi se sami bavimo svojom kulturom i budućnošću koja je neizbježno povezana sa Ruskom Federacijom”, naglasio je Stremousov.

Ranije je visoki predstavnik američke vlade izjavio da SAD ne priznaju pripajanje Donbasa Rusiji, odbacuju rezultate mogućeg referenduma i obećavaju brz i oštar odgovor u vidu antiruskih sankcija.

10.00 Kadirov zaprijetio zapadu: “Ostaćete bez zuba”

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poručio je Zapadu da će “ostati bez zuba” ako poželi “zalogaj iz tuđe zemlje”.
“Zapadni svijet očigledno još ne može da razumije jednu stvar. Današnja Rusija nije Gorbačovljeva Unija republika i nije Jeljcinova teritorija izgrađena na državnom udaru, deficitu i defoltu”, napisao je Kadirov na “Telegramu”.

On istakao da je Rusija jaka i moćna, reorganizovana, nepopustljiva i da zapadni političari moraju da preispitaju ne strategiju raspada Ruske Federacije, već odnos prema saradnji sa zemljom koju je Zapad opljačkao i ponižavao u proteklih 20 godina.

Kadirov je naveo da Rusija umije da sklapa prijateljstva i da je najbolji prijatelj među svim zemljama svijeta onaj koji je pouzdan, pošten.

“Ali, kako je ispravno primjetio naš predsjednik Vladimir Putin, ako neko poželi zalogaj iz tuđe zemlje, ostaće bez zuba i do kraja života će jesti sažvakanu hranu koju mu komšija servira na kašičicu. Naučite da budete prijatelji sa Rusijom - vaši zubi će biti zdraviji”, napisao je Kadirov.

9.00 Britanski obaviještajci: Prioritet Rusije je jug Ukrajine

Prioritet Rusije tokom prethodne nedjelje je najvjerovatnije bio usmjeren na pregrupisanje jedinica, kako bi ojačala svoju akciju u južnoj Ukrajini, objavila je danas britanska vojna obaviještajna služba.

Prema ažuriranim podacima britanske službe, proruske snage iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike nastavile su sa napadima sjeverno od grada Donjecka, prenio je Rojters.

Najžešće borbe su se vodile oko sela Peski, u blizini donjeckog aerodroma, navodi britanska služba na Tviteru.

Britanci predviđaju da ruski napad ima za cilj da se osvoji put M04, što je glavni prolaz ka Donjecku sa zapada Ukrajine.

08:00 Proruske vlasti: Napad ukrajinskih snaga na Donjeck, petoro mrtvih

Pet osoba poginulo je na teritoriji Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost, a 15 ranjeno u granatiranju ukrajinskih snaga tokom subote, saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju te oblasti.

Zamjenik komandant narodne milicije DNR, Eduard Basurin rekao je da su ukrajinske snage granatirale devet naselja, prenijela je agencija Tas.

U tim napadima oštećeno je 26 stambenih objekata, dodao je Basurin.


Tanjug / Glas Srpske