Rafinerijske cijene goriva nastavile da rastu: Haos zbog manjka postrojenja i velike potražnje :: Semberija INFO ::

 

Rafinerijske cijene goriva nastavile da rastu: Haos zbog manjka postrojenja i velike potražnje


BANjALUKA - Domaći naftni distributeri od juče, pa do daljeg, moraće prilikom kupovine naftnih derivata u rafinerijama iz regiona, a kako bi održali urednu snabdjevenost tržišta, plaćati litar dizela skuplje za 20 feninga u odnosu na početak ovog mjeseca.
 

Prema podacima “Optima grupe” koja ona šalje svojim partnerima, rafinerijska prodajna cijena dizela od 6. juna, kada je bila oko 2,76, bez uračunatog rabata definisanog kupoprodajnim ugovorom sa kupcem, juče skočila na 2,96 maraka po jednom litru.

Iz ovog obavještenja u koje je “Glas Srpske” ima uvid vidljivo je i da za razliku od 6. juna, kada su domaći distributeri mogli birati da li će kupiti “robu” u Rafineriji nafte Brod, terminalu Ploče ili Pančevu i Zadru, gorivo sada dostupno samo iz prve dvije navedene kompanije.

Inače rafinerijska cijena goriva određuje se tako što se ona obračunava u odnosu na berzu derivata. Za obračun cijene goriva u južnoj Evropi, uključujući BiH, koristi se mediteranska berzanska kotacija. Ova dnevna kotacija se objavljuje u Italiji za svako gorivo, a na nju, pored cijene sirove nafte utiču kretanja na tržištu derivata, pokidani lanci snabdijevanja, ali u posljednje vrijeme sve više i nedostatak postrojenja za preradu sirove nafte. Budući da kapaciteta za preradu nema dovoljno, rafinerijske marže - razlika između troška nabavne nafte i prihoda od prodaje derivata, znatno su porasle, čak za pet do osam puta u odnosu na isti period prošle godine. Inače, kada se ovoj novoj nabavnoj rafinerijskoj cijeni od 2,96 maraka dodaju akcize i takse, što u slučaju dizela iznosi 0,7 maraka po jednom litru, troškovi prevoza, marža distributera i na kraju obračuna PDV-a od 17 odsto, može se doći do zaključka da će maloprodajna cijena ovog goriva na našim pumpama najvjerovatnije uskoro “probiti” magičnu granicu od četiri marke. Prema riječima izvora “Glasa Srpske”, takav jedan scenario postaje sve realniji, s obzirom na kretanje cijena na globalnom tržištu, ali i nedostatak prerađivačkih kapaciteta. Oni smatraju da će visoke cijene sigurno ostati i do kraja ove godine, ali i da one ne mogu u nedogled rasti, jer građani i privreda to neće moći podnijeti te da će pad potražnje dovesti do pada cijena na benzinskim pumpama.


Prosječne cijene dizela na pumpama u Evropi (u evrima)

Austrija    2,07

Belgija       2,17

Bugarska    1,74

Bjelorusija         0,63

Češka                  1,93

Njemačka    2,06

Danska        2,31

Španija     2,08

Finska       2,45

Francuska           2,13

Grčka                  2,11

Hrvatska    1,83

Mađarska   1,47

Italija      2,02

Rumunija    1,84

Slovačka   1,86

Švedska     2,53

Srbija        1,72

Prema riječima direktora “Nešković” pumpi Jovice Vučkovića, nezahvalno je iznositi bilo kakve prognoze, pogotovo dugoročne, u vezi sa kretanjem cijena goriva zbog haosa koji vlada na svjetskom tržištu nafte.

- Što se tiče cijena na našim pumpama ne vjerujem da će narednih par dana biti značajnih promjena. Možda čak i pojeftini par feninga. Mi trenutno dizel nabavljamo po cijeni od 3,45 do 3,5 maraka po jednom litru sa uračunatim PDV-om. Onda u to ugrađujemo našu maržu. Ali šta će biti narednog mjeseca ili do kraja godine, to niko ne zna, jer se nekada određeni poremećaji bukvalno dese preko noći - istakao je Vučković.

I cijene sirove nafte juče su ponovo porasle na 116 dolara po barelu. Libija ima sve više problema sa izvozom “crnog zlata”, dok antivladini protesti u Ekvadoru prijete da obustave proizvodnju u toj zemlji.


Glas Srpske