Putin: Saradnja sa partnerima iz BRIKS-a u fokusu Rusije :: Semberija INFO ::

 

Putin: Saradnja sa partnerima iz BRIKS-a u fokusu Rusije


MOSKVA - Politika Rusije je efikasna u sredinama u kojima Zapad zanemaruje osnovne principe tržišne ekonomije i slobodne trgovine, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom govora pred učesnicima poslovnog foruma BRIKS i najavio da će se Rusija fokusirati na saradnju sa svojim partnerima iz BRIKS-a.

„Zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine i nepovredivosti privatne svojine. Oni u stvari prate na neodgovoran način makroekonomski kurs kroz nekontrolisane emisije novca i gomilanje dugova bez pokrića”, ocenio je Putin u sredu, prenosi TAS S.

Ruski predsednik je predočio da je Zapad sve više politički motivisan da kontinuirano nameće sankcije i dodatno jača i aktivira mehanizme za vršenje pritiska na konkurenciju.

„Sve to je u suprotnosti sa zdravim razumom i elementarnom ekonomskom logikom, zapravo tako se podrivaju poslovni interesi na globalnom nivou i vrši se negativan uticaj na dobrobit i blagostanje ljudi širom sveta”, upozorio je Putin, preneo je Tanjug.

Predsednik Rusije je poručio da se Rusija u međuvremenu aktivno preorijentiše u domenu trgovine i spoljne politike, neguje i unapređuje ekonomske odnose sa pouzdanim međunarodnim partnerima, a pre svega sa zemljama BRIKS-a.

Prema Putinovim rečima, ruska poslovna zajednica, u koordinaciji sa poslovnim zajednicama država BRIKS-a, preduzima brze i odlučne korake na razvoju saobraćajne infrastrukture i unapređenju mehanizama i instrumenata u međunarodnim ekonomskim odnosima.

„Rusija povećava ekonomsku razmenu sa Kinom i Indijom i rusko prisustvo na tržištima zemalja BRIKS-a raste. Primetno je povećanje izvoza ruske nafte u Kinu i Indiju”, istakao je Putin.


POLITIKA