Sančez: Švedska i Finska prisustvovaće narednom sastanku NATO saveza u Madridu :: Semberija INFO ::

 

Sančez: Švedska i Finska prisustvovaće narednom sastanku NATO saveza u Madridu


Španski premijer Pedro Sančez najavio je da će Finska i Švedska učestvovati na sastanku NATO-a sljedećeg mjeseca u Madridu, najavio je to na Svjetskom ekonomskom forumu y Davosu.

Sastanak bi se trebao održati 29. i 30. juna.

"Politička je volja saveznika da požele dobrodošlicu ove dvije zemlje. Ubrzaćemo parlamentarni proces kako bismo ispunili posvećenost ove dvije zemlje”, kazao je Sančez.

Također je kazao kako se priprema neformalna večera između NATO saveznika i članica Evropske unije".

"Važno je da definišemo naš strateški koncept do 2030. godine. Za Španiju je važno da prenese čvrstu poruku o poziciji juga da se suoči sa Putinom i zauzme stav, uzimajući u obzir ovu strategiju NATO-a”, izjavio je Sančez u Davosu.

Nakon decenije neutralnosti, Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjev za ulazak u NATO prošle sedmice. Potrebna ratifikacija mogla bi potrajati godinu dana - a Turska prijeti vetom.

Sada je na potezu Vijeće NATO-a koje će raspravljati o ovim zahtjevima za članstvo. Vijeće se sastoji od predstavnika svih 30 država Saveza, odluka se mora donijeti jednoglasno. Prema navodima iz diplomatskih krugova, ratifikacija odluke o novim članovima od strane svih 30 parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana.

Rusija je nedavno relativno mirno reagirala na te planove. Formalni ulazak Švedske i Finske u NATO vjerovatno neće puno promijeniti jer su obje zemlje već odavno uključene u manevre NATO-a, rekao je u ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.


BHRT