Kakvu će politiku prema zapadnom Balkanu voditi nova njemačka vlada: Rusofobiju Berbokove osjetiće i Srbi :: Semberija INFO ::

 

Kakvu će politiku prema zapadnom Balkanu voditi nova njemačka vlada: Rusofobiju Berbokove osjetiće i Srbi


BANjALUKA - Srpski narod na prostorima BiH mogao bi da bude kolateralna šteta nemačke spoljne politike, a pogotovo nakon što funkciju ministra inostranih poslova ove zemlje i zvanično preuzme Analena Berbok iz Zelenih, koja je do sada zagovarala ekstremnu atlantističku i antirusku politiku.

Kaže ovo za "Glas Srpske" profesor i politički analitičar Srđa Trifković, podsjećajući da je dosadašnja  politička platforma Zelenih redovno bila i antisrpska, a što se manifestovalo nebrojeno puta u bliskoj istoriji, pogotovo u vrijeme Joške Fišera.  

- Sa ideološkog stanovišta od nje ne treba očekivati nikakve velike zaokrete. Ta njena rusofobija ide toliko daleko da se čak protivi puštanju u rad ruskog gasovoda "Severni tok 2". I taj jedan negativni naboj sigurno će na svojoj koži osetiti i Republika Srpska. Zbog svega toga, vlasti Srpske treba da što više marginalizuju ulogu Kristijana Šmita u BiH, jer će on upravo od nje dobijati instrukcije i naloge kako da se ponaša i koje diplomatske korake da preduzima - kaže Trifković.

Ipak, prema njegovom mišljenju, za razliku od nekog ranijeg perioda, Njemačka nema više adekvatnih sredstava prisile da takve stvari olako sprovode "na terenu".

Slično mišljenje dijeli i politički analitičar Dragan Petrović, navodeći da je Berbokova u postizbornoj kombinatorici partija sigurno najlošiji izbor za srpski narod na Balkanu.

- Problematičan je taj njen atlantistički i bolesni antiruski stav, ali hajde da vidimo kakav će novi spoljni kurs, pa i onaj prema zapadnom Balkanu, zauzeti Olaf Šulc, novi nemački kancelar - kaže Petrović.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže kako je ubijeđen da će nakon dolaska Berbokove na mjesto ministra inostranih poslova Njemačke ova zemlja postati lider u nametanju unitarne države u BiH, dodajući da je sa istorijskog stanovišta to dosta problematično.

Smatra i da Berlin, ali i briselska administracija ne vode računa o istorijskom razvoju Balkana, te da u BiH postoji sukob civilizacija, gdje Srbi neće da budu pod dominacijom muslimana, koji kao svog lidera vide turskog predsjednika Tajipa Erdogana.

- Ako je cilj Zapada da dobije islamsku državu BiH, onda će nastaviti da vodi takvu politiku. Ako je, pak, cilj da održi hrišćansko stanovništvo u BiH, moraće da vodi drugačiju politiku - rekao je Zečević, navodeći da ono što je dobro jeste što pristalice zaštite nacionalnih identiteta u Evropskoj uniji imaju mnogo više razumijevanja za Srbe u BiH.

U fokusu Kina i Rusija

Potpredsjednica Zelenih Analena Berbok biće nova ministarka spoljnih poslova Njemačke i time i prva žena na toj funkciji. Očekuje se da će 40-godišnja Berbokova stupiti na dužnost početkom decembra u sklopu vladine koalicije formirane sredinom prošle sedmice zajedno sa socijaldemokratama i liberalima. Ona je u svom prvom obraćanju najavila da će zauzeti odlučniji stav prema Kini i Rusiji, stavljajući poštovanje ljudskih prava i vladavine prava u centar njemačke diplomatije.


Glas Srpske