Formiran novi tim SZO za ispitivanje porijekla korone :: Semberija INFO ::

 

Formiran novi tim SZO za ispitivanje porijekla korone


ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija formirala je danas novu stručnu grupu za ispitivanje opasnih patogena koja je, kako sama ocjenjuje, „poslednja šansa“ da se utvrdi porijeklo virusa korona i pozvala Kinu na saradnju.

Prvi slučaj kovida 19 u ljudskoj populaciji registrovan je u kineskom gradu Vuhanu 2019. godine, a Kina je uvijek negirala optužbe da je virus proistekao iz njenih laboratorija i saopštila da posjete zvaničnika SZO više nisu neophodne.


SZO je imenovala 26 članova Naučno-savjetodavne grupe za porijeklo novih patogena među kojima su Marion Kopmans, Tea Fišer, Jang Jungui, kineski stručnjak koji je učestvovao u zajedničkoj istrazi u Vuhanu, prenosi Rojters.

Predstavnica SZO Marija van Kerkhoe izrazila je nadu da će Kina sarađivati sa novom misijom i da je potrebno tridesetak studija kako bi se utvrdilo kako je virus prešao sa životinja na čovjeka.

Vodeći ekspert SZO Majk Rajan rekao je da je ova nova grupa posljednja šansa da se utvrdi porijeklo virusa koji je „zaustavio naš cijeli svijet“.


Tanjug / Glas Srpske