SAD: DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA ZA BOMBAŠKI NAPAD NA DžAMIJU :: Semberija INFO ::

 

SAD: DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA ZA BOMBAŠKI NAPAD NA DžAMIJU


MINEAPOLIS - Vođa jedne američke ekstremističke organizacije, Emili Kler Hari (50) osuđena je na doživotnu kaznu zatvora za bombaški napad 2017. na džamiju u islamskom centru Dar al-Faruk, nedaleko od Mineapolisa, i "terorisanje" zajednice somalijskih imigranata u kojoj je radila.

Riječ je o muškarcu koji je nedavno promjenio pol i postao žensko. Krivom je proglašen, nakon petonedeljnog suđenja po pet tačaka savezne optužnice zbog podmjetanja eksploziva u islamski centar Dar al-Faruk u Blumingtonu, država Minesota, u trenutku dok su vjernici bili u zgradi na jutarnjoj molitvi, prenosi Rojters.

U bombaškom napadu niko nije povrijeđen, ali je ona osuđena na 53 godine zatvora. "Emili Kler Hari ranije poznata kao Majkl Hari, osuđena je na doživotni zatvor 5. avgusta 2017. godine zbog postavljanja bombe u Islamski centar Dar al-Faruk u Blumingtonu, Minesota", navodi se u saopštenju ministarstva pravde SAD.

Izričući kaznu okružni sudija Donovan Frank opisao je napad koji je organizovala Hari kao "visoko sofisticiran i smišljen čin domaćeg terorizma".

“Različitost je snaga ove zemlje. Svako ko to ne razume ne razume ni odredbu Ustava koja omogućava da mnogi prponađu svoj dom u SAD. Svaka kazna manja od 636 meseci zatvora bila bi nepoštovanje zakona“, naglasio je sudija Frank.

Hari se kratko obratila sudu pre izricanja presude i izjavila da je prvih 47 godina života provela u blagostanju, da se ne može žaliti ni na posljednje tri godine i poželjela žrtvama koje su prošle kroz traumatičan period “najbogatije Božje blagoslove u Isusu Hristu“.

(TANjUG)