Brisel odlučan da pokrene proces proširenja s mrtve tačke :: Semberija INFO ::

 

Brisel odlučan da pokrene proces proširenja s mrtve tačke


BANjALUKA - Pritisak EU i pojedinih zemalja članica na Bugarsku će se narednih mjeseci znatno pojačati kako bi popustila po pitanju Sjeverne Makedonije, rekao je Rumen Radev, bugarski predsjednik za Bugarski radio.

On je, prepričavajući tok samita o budućnosti Evrope, koji je održan u organizaciji slovenačkog predsjedavanja EU, rekao da će zbog toga partije u Bugarskoj od kojih zavisi formiranje vlade i parlamenta te zemlje morati uzeti u obzir ove očekivane trendove.

Kako je rekao, oni bi trebalo da izaberu one stranke koje će "biti u stanju pred evropskim partnerima odbraniti nacionalnu poziciju Bugarske".

"Glavni spoljnopolitički prioritet Bugarske je bio i ostaje integracija zapadnog Balkana u EU, ali naša zemlja očekuje takođe da prava ljudi s bugarskim identitetom u Sjevernoj Makedoniji budu zaštićena, a da se ne prekraja bugarska istorija u sjevernomakedonskim udžbenicima", rekao je Radev.

Bugarski radio prenosi da je o ovoj temi bilo riječi i na sastanku Radeva s Šarlom Mišelom, predsjednikom Evropskog savjeta, Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje, i Metjuom Bojsom, vršiocem dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD.

Bugarski radio ne prenosi izjave koje su tim povodom dali Radevi sagovornici, ali ističe da je njegova poruka bila da se pitanje bilateralnih odnosa između Bugarske i Sjeverne Makedonije mogu riješiti samo kroz dijalog.

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost i dobar poznavalac prilika na zapadnom Balkanu, ističe da su veto Bugarske i nemoć EU da bez obzira na pokušaje nekih većih zemalja članica, uključujući Njemačku, ispuni obećanje dato Sjevernoj Makedoniji da će kada ispuni uslove i otvoriti pregovore o članstvu u EU, nanijeli dodatni udarac već poljuljanoj vjerodostojnosti EU u regionu.

"Sam proces, nažalost, i zbog nedostatka interesa za proširenje EU u zemljama članicama već neko vrijeme je u krizi. Tako da o pozitivnim promjenama koje smo vidjeli u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji možemo zaključiti da su se dogodile usprkos, a ne zbog procesa EU integracija", smatra on.

Izrazio je bojazan da bi se Sjeverna Makedonija, ako i premosti prepreke koje stoje u Bugarskoj i otvori pregovore, mogla susresti sa istim izazovom kao Crna Gora i Srbija nakon otvaranja pregovora, a to je da bi se, zbog nedostatka interesa u samoj EU da primi nove članice u narednom periodu i izostanka narednog koraka u procesu i nagrade, pregovori mogli naći u ćorsokaku.

Velika očekivanja su sljedećeg mjeseca na samitu EU i zapadnog Balkana u Sloveniji, kada bi trebalo da se naprave naredni koraci ka stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta po uzoru na EU, u koje bi bile uključene i ostale zemlje regiona, pored Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, koje su formirale alternativu evropskom projektu, kojem se Brisel i dalje protivi jer se ne pridržava EU standarda.

Briselski mediji, pak, pišu da je kredibilitet EU ugrožen u regionu i da Brisel mora pokazati mogućnost da riješi probleme koji su stali na put proširenju.


Nezavisne novine