SAD OBILjEŽAVAJU 11. SEPTEMBAR: ZVONjAVA ZVONA, MINUT ĆUTANjA I CVIJEĆE ZA ŽRTVE :: Semberija INFO ::

 

SAD OBILjEŽAVAJU 11. SEPTEMBAR: ZVONjAVA ZVONA, MINUT ĆUTANjA I CVIJEĆE ZA ŽRTVE


NjUJORK- Obilježavanje 20. godišnjice napada 11. septembra na mjestu srušenog Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku počelo je zvonjavom zvona i minutom ćutanja, tačno 20 godina od početka najsmrtonosnijeg terorističkog napada na američkom tlu.

Američki predsjednik Džozef Bajden, bivši predsjednici Barak Obama i Bil Klinton, bivša državna sekretarka Hilari Klinton, članovi Kongresa i drugi zvaničnici zajedno sa velikim brojem rođaka žrtava posjetili su Memorijalni trg u Njujorku - spomenik podignut na mestu gdje su se urušile kule blizanke Svjetskog trgovinskog centra, u koje su na današnji dan prije dvije decenije udarila dva oteta aviona.

U 8.46 po njujorškom vremenu minutom ćutanja obilježili su trenutak udara prvog aviona, a rođaci poginulih čitali su imena 2.977 žrtava, što je tradicija njujorške komemoracije, prenio je Glas Amerike (VOA). Učesnici komemoracije ostavili su cvijeće na spomen mjestu u znak sjećanja na svoje najmilije.

Orkestar njujorške policije svirao je staru američku folk pjesmu " Hard Times come again no more ". Američki pjevač Brus Springstin izveo je svoju pjesmu „I'l see You in my Dreams “ na memorijalnom trgu.

Publika, u kojoj su mnoge porodice poginulih u napadu, aplaudirala je nakon pjesme, a porodice žrtava su zatim nastavile sa nabrajanjem imena poginulih AP.

Ceremoniji je prisustvovao i Rudolf Đulijani, koji je bio gradonačelnik Njujorka u vrijeme napada.

Komemoracije se održavaju i na dvije druge lokacije gdje su teroristi 11. septembra oborili otete avione - u Pentagonu i u polju blizu Šenksvila u Pensilvaniji.

Bajden će odati poštu žrtvama na sve tri lokacije.

Američki predsjednici često putuju na jedno od tri mjesta napada, ali nije uobičajeno da posjete sva tri, dodaje VOA.

-Predsjednik je smatrao da je važno da posjeti svako od ta tri mjesta da oda poštu izbubljenim životima i žrtvama koje su podnete tog dana - izjavila je u petak Džen Psaki, portparolka Bijele kuće.

Prema planu komemoracija, predsjednik Bajden neće držati govor ni na jednoj od lokacija terorističkih napada 11. septembra.

Umjesto toga, u petak je objavljen video snimak u kome je pozvao naciju ''na zacjeljenje i promišljanje''.

Bivši predsjednik Džordž Buš je zajedno s potpredsjednicom SAD Kamalom Heris prisustvovao komemorativnom skupu u Pensilvaniji, dok bivši predsjednik Donald Tramp nije prisustvovao niti jednom od skupova. 

Kamala Heris je tokom obraćanja u govorila o hrabrosti putnika koji su se nalazili u otetom avionu.

-Hrabrost onih koji su bili na letu 93 govori nam mnogo o snazi američkog naroda - poručila je Heris.

Kraljica Elizabeta odala počast

Britanska kraljica Elizabeta odala je danas počast žtvama.

U poruci Bajdenu, kraljica je rekla da njene misli i molitve, kao i njene porodice i cijele nacije, ostaju sa žrtvama, preživjelima i pođenim porodicama, kao i sa hitnim službama i spasiocima, piše Rojters.

-Moja poseta Svjetskom trgovinskom centru 2010. godine urezana je u moja sećanja. Podsjeća me da, dok odajemo počast onima iz mnogih naroda, vjera i porijekla, koji su izgubili živote, takođe odajemo počast otpornosti i odlučnosti zajednica koje su se udružile radi obnove - rekla je kraljica Elizabeta.