Putin i Erdoan o proizvodnji Sputnjika V u Turskoj :: Semberija INFO ::

 

Putin i Erdoan o proizvodnji Sputnjika V u Turskoj


MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdoan razgovarali su danas o potencijalnoj proizvodnji ruske vakcine Sputnjik V u turskim fabrikama i o isporuci te vakcine u Tursku počev od maja.

"Oni su detaljno razmotrili temu suzbijanja širenja korona virusa, uzimajući u obzir i epidemiološku situaciju u Turskoj“, saopštio je Kremlj nakon telefonskog razgovora dvojice lidera, prenosi Tass.

Kako se navodi, naglašeno je da Rusija ostaje spremna da pojača praktičnu saradnju u tom pravcu.

Konkretno, razmatra se organizovanje isporuka ruske vakcine Sputnjik V u najkraćem mogućem roku, počev od ovog mjeseca, navodi se u saopštenju Kremlja i dodaje da se planira i zajednička proizvodnja vakcine u turskim preduzećima.

Predsjednici Rusije i Turske razgovarali su danas telefonom i drugim temama uključujući Libiju, Siriju, Nagorno-Karabah i turizam.

Rusija i Turska nastaviće da podržavaju napore vlade nacionalnog jedinstva u Libiji, uzimajući u obzir interese glavnih političkih snaga i regiona zemlje, saopštila je danas pres-služba Kremlja o ishodima telefonskog poziva, prenosi Tas s.

Lideri su takođe potvrdili svoju namjeru da nastave da koordiniraju rad na unapređenju međusirijskog dijaloga, naveo je Kremlj u današnjem saopštenju.

Putin i Erdogan su razgovarali i o nagodbi o Nagorno-Karabahu, kao i aktivnosti rusko-turskog centra koji nadgleda prekid vatre i prestanak svih neprijateljstava u zoni sukoba.

Predsjednici očekuju da će mjere preduzete za suzbijanje epidemije omogućiti značajno poboljšanje situacije i obnoviti bilateralne veze u turističkoj sferi.

Kremlj je naveo i da je Erdogan zahvalio ruskoj strani na saradnji, prenosi Tass.

Tanjug / Nezavisne