ISTRAŽIVANjE: EFIKASNOST VAKCINE MODERNA NEŠTO MANjA OD POČETNE :: Semberija INFO ::

 

ISTRAŽIVANjE: EFIKASNOST VAKCINE MODERNA NEŠTO MANjA OD POČETNE


Američka biotehnološka kompanija Moderna objavila je da je efikasnost njene vakcine protiv korona virusa na nivou od 90 posto protiv svih oblika koronavirusne bolesti i 95 posto efikasna protiv teških oblika te bolesti.
Vakcina i dalje pruža snažnu zaštitu protiv bolesti šest mjeseci nakon druge doze.

Novi rezultati proizilaze iz treće faze kliničkog ispitivanja, kojim je obuhvaćeno više od 30.000 ljudi širom Sjedinjenih Američkih Država.

Podatak o efikasnosti predstavlja blagi pad u odnosu na raniji podatak od 94,1 posto, objavljen u časopisu New England Journal of Medicine u decembru.

Novi broj temelji se na 900 analiziranih COVID slučajeva iz studije do 9. aprila, dok se prethodni temeljio na 185 slučajeva.

U saopćenju kompanije nije navedeno zašto je efikasnost vakcine nešto manja, ali jedan od razloga mogao bi biti pojava novih zabrinjavajućih verzija koje nisu toliko osjetljive na antitijela koja se javljaju kao odgovor na vakcinu.

Moderna radi na dvije modificirane vakcine specifične za novu varijantu korona virusa i objavila je da su studije na miševima pokazale da su te vakcine izazvale povećani imuni odgovor.

Radi se o varijanti B.1.351, takozvanoj južnoafričkoj varijanti virusa.
Rezultati tih studija objavljeni su u naučnom radu koji sada čeka naučnu recenziju.

“Novi pretklinički podaci o kandidatima za vakcinu, specifičnim za varijantu korona virusa, daju nam osnov za vjerovanje da možemo proaktivno odgovoriti na nove verzije virusa”, rekao je izvršni direktor Stefan Bensel.
Kompanija je objavila da je do 12. aprila globalno isporučila 132 miliona doza svoje vakcine, uključujući približno 117 miliona doza u Sjedinjene Američke Države.

Do kraja maja isporučiće još 100 miliona doza, a slijedi još 100 miliona do kraja juna.
Kliničko ispitivanje vakcine te kompanije za adolescente u dobi od 12 do 17 godina provodi se na 3.000 ispitanika u SAD-u.

U toku je prikupljanje 6750 ispitanika u SAD-u i Kini za pedijatrijsko kliničko ispitivanje za djecu u dobi od šest mjeseci do 11 godina.

Vakcina Moderne odobrena je u više od 40 zemalja.