Lavrov: Krim će zauvijek ostati u Rusiji :: Semberija INFO ::

 

Lavrov: Krim će zauvijek ostati u Rusiji


SEVASTOPOLj - Krim će zauvijek ostati sa Rusijom, i zapad, na čelu sa SAD to ne može da promijeni, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Prije sedam godina - u potpunom skladu sa međunarodnim pravom - poluostrvo je izrazilo želju da uđe u sastav Ruske Federacije. Takva forma realizacije prava naroda na samoopredjeljenje, koja je u skladu sa Poveljom UN, postala je jedini način zaštite interesa, dostojanstva, života Krimljana u pozadini pretnji sa strane nacionalista i neonacista koji su došli na vlast u Kijevu kao rezultat antiustavnog oružanog prevrata", izjavio je Lavrov u intervjuu televiziji "Krim 24".

On je naglasio da je srećan što može da se obrati stanovnicima Krima uoči sedme godišnjice ulaska poluostrva u sastav Rusije.

"Sudbina i budućnost Krima su zauvijek vezani za Rusiju, svidjelo se to kome ili ne. Nikakvi koraci zapadnih država na čelu sa SAD ne mogu promijeniti ovu realnost - ni sa međunarodno-pravne, niti sa političke, niti sa moralne tačke gledišta. Naša diplomatija će nastaviti energično da radi na jačanju svijesti kod zapadnih partnera o realnim činjenicama, vezane za povratak poluostrva kući", izjavio je Lavrov.

"Raduje me što danas u svijetu raste interesovanje za razvoj veza sa Krimom koji posjećuju predstavnici inostranih javno-političkih, poslovnih, naučnih i parlamentarnih krugova. Oni sami mogu da se uvere posvećenosti stanovnika slobodnom izboru koji su napravili u martu 2014. godine, kao i u to, koliko se stvarnost razlikuje od onih opisa koji se nekada mogu vidjeti u pristrasnoj zapadnoj štampi. Nastavićemo na sve moguće načine da podstičemo ovakve kontakte i razmjene", rekao je Lavrov.

Sputnjik / Nezavisne