Kina najveći trgovinski partner EU :: Semberija INFO ::

 

Kina najveći trgovinski partner EU


Kina je pretekla SAD kao najvećeg trgovinskog partnera EU, saopštila je statistička agencija EU (Evrostat), navode Bi-Bi-Si i AFP.

Velika Britanija koja više nije dio EU, prošle godine je bila treći najveći trgovinski partner evropskog bloka, iza Kine i SAD, navodi Evrostat.

Supremacija Kine uslijedila je nakon gubitaka tokom prvog tromjesečja zbog pandemije koronavirusa, ali se zemlja snažno oporavila potrošnjom koja je krajem 2020. godine čak premašila nivo od prije godinu dana.

Kina je jedina velika globalna sila koja bilježi rast 2020. godine, uz veću potražnju za evropskim automobilima i luksuznom robom.

Za to vrijeme, kineski izvoz u Evropu oslanjao se na veliku potražnju za medicinskom opremom i elektronikom.

EU i Kina već neko vrijeme pregovaraju o uslovima investicionog sporazuma koji bi evropskim kompanijama omogućio bolji pristup kineskom tržištu.

Evrostat navodi da je obim trgovine sa Kinom dostigao 586 milijardi evra (711 milijardi dolara) u 2020. godini, u poređenju sa 555 milijardi evra (673 milijarde dolara) sa SAD.

Agencija je saopštila da je izvoz EU porastao za 2,2 odsto, na 202,5 ​​milijardi evra, dok je istovremeno uvoz iz Kine porastao za 5,6 odsto, na 383,5 milijardi evra.

Izvoz EU u SAD opao je za 13,2 odsto u istom periodu, a uvoz za 8,2 odsto.

Evrostat navodi da je trgovina sa Velikom Britanijom naglo opala 2020. godine, godine kada je Velika Britanija zvanično napustila blok iako je bila u prelaznom periodu da bi prigušila efekte Bregzita do 31. decembra.

Izvoz EU u Veliku Britaniju opao je za 13,2 odsto, dok je u obratnom smjeru, uvoz iz Velike Britanije opao za 13,9 odsto, navodi Evrostat.

SRNA / BHRT