U Holandiji neredi zbog policijskog časa :: Semberija INFO ::

 

U Holandiji neredi zbog policijskog časa


Nekoliko holandskih gradova bili su u ponedjeljak, drugu noć zaredom, poprište nereda pošto je za vikend uveden policijski čas radi suzbijanja pandemije.

U lučkom gradu Roterdamu i u gradiću Gelenu, blizu Mastrihta, interventna policija, koja je upotrijebila vodene topove, sukobila se sa grupama demonstranata, saopštili su policija i mediji.

"U toku je sukob interventnih policajaca i mladih koji ih gađaju petardama. Jedna osoba je uhapšena", objavila je na Tviteru policija u Gelenu. 

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Aboutaleb izdao je naredbu koja policiji olakšava hapšenja. 

Ranije tokom dana premijer Mark Rute osudio je "kriminalno nasilje" u prvim neredima u nedjelju, ocijenivši da je riječ o "najgorim neredima u zadnjih 40 godina".
 
Policija je u nedjelju uhapsila 250 ljudi na protestima u Amsterdamu, Ajndhovenu i u drugim gradovima, objavili su tamošnji mediji.

"Ovo nema nikakve veze s borbom za slobodu. Ne donosimo sve te mjere olako. Činimo to jer se borimo s virusom i jer nam on sad oduzima slobodu", dodao je premijer, ocijenivši da "99 posto Holanđana podržava restrikcije".

Holandija  je u subotu uvela prvi policijski čas od Drugog svjetskog rata. Zabranjen je izlazak iz kuće između 21 i 4.30  barem do 9. februara. Prekršiteljima prijeti kazna od 95 evra.

Premijer je rekao da je odluci o uvođenju policijskog časa doprinijelo širenje britanskog soja koronavirusa.

Semberija info