Pucnjave u džamijama, najmanje 49 mrtvih :: Semberija INFO ::

 

Pucnjave u džamijama, najmanje 49 mrtvih


Najmanje 49 osoba je ubijeno u pucnjavama u dve džamije na Novom Zelandu, a više od 20 ljudi je ranjeno.
To je objavio policijski komesar Majk Buš, uz navode da je u jednoj džamiji ubijena 41 osoba, u drugoj sedam, a jedna je podlegla povredama u bolnici.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je rekla da se ovakav događaj može opisati samo "kao teroristički napad" i dodala je da je Novi Zeland podigao stepen bezbednosne pretnje na najviši nivo, prenosi BBC.
Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstrimističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.
 
Buš je istakao da je napad bio dobro planiran, kao i da će napadač u subotu biti izveden pred istražnog sudiju.
 
Napadač je uhapšen, kao i još tri osobe.
 
Mediji su preneli da je policija deaktivirala nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava koje su bile zakačene za motorna vozila.
 
"Napadač je upao u džamiju Masdžid Al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka. On je belac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir", rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud.


Pucnjava se dogodila i u džamiji Linvud Masdžid.
 
Svedoci kažu da su videli muškarca koji nosi kamuflažno odelo i kacigu kako izlazi iz džamije posle pucnjave, a nepotvrđeni izveštaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.
 
Lokalno stanovništvo muslimanske veroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, pre nego što se odvezao motornim vozilom.

Policija je uhapsila četiri osobe, uključujući i jednu ženu, a javni objekti su zatvoreni kao i sve džamije na Novom Zelandu.
 
Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.