POSTIGNUT DOGOVOR O BUDžETU :: Semberija INFO ::

 

POSTIGNUT DOGOVOR O BUDžETU


Vlade zemalja EU i Evropski parlament postigli su danas saglasnost o godišnjem budžetu za narednu godinu, ali, da bi stupio na snagu, Poljska i Mađarska će morati da podignu veto sa dugoročnog budžeta evropskog bloka.

Budžet za narednu godinu za sve članice EU već je postavljen na osnovu ograničenja prihoda i potrošnje koje je naveo Brisel u dugoročnom budžetu, koji Varšava i Budimpešta ne prihvataju jer je pristup novcu povezan sa vladavinom prava.

Obje zemlje su pod istragama EU zbog narušavanja nezavisnosti pravosuđa, medija i nevladinih organizacija.

Ukoliko je stavljen veto na okviru dugoročnog budžeta od 2021. godine do 2027. godine, godišnji finansijski plan za narednu godinu nema pravnu osnovu.

- Budžet za narednu godinu može biti na snazi kada bude ukinuta blokada nad cijelim budžetom i kriznim fondom. Bez toga, očekuje se drastično smanjenje finansija EU od početka naredne godine - naglasio je njemački ambasador u EU Mihael Klaus.

On je pritom mislio na prelazak EU na sistem privremenog finansiranja, koji je posljednji put aktiviran 1989. godine.

Ukoliko Poljska i Mađarska ne povuku veto sa dugoročnog budžeta do narednog samita lidera EU 10. decembra, evropski blok će morati da aktivira privremeni finansijski sporazum pod nazivom "Privremenih 12" jer će za svaki mjesec blok moći samo da troši dvanaesti dio od iznosa potrošenog u određenom sektoru tokom ove godine.

Prema regulativi "Privremenih 12", novi projekti neće biti finansirani već samo oni koji su bili operativni u okviru budžeta od 2014. do 2020. godine.
 
(SRNA)