RUSIJA: MASOVNA VAKCINACIJA POČINjE U JANUARU ILI FEBRUARU :: Semberija INFO ::

 

RUSIJA: MASOVNA VAKCINACIJA POČINjE U JANUARU ILI FEBRUARU


Masovna vakcinacija protiv virusa korona u Rusiji započeće u januaru ili februaru iduće godine, ali rizične grupe moći će da se vakcinišu već u decembru, izjavio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

- Vakcinacija je već počela. Povećanje proizvodnje je u toku. To što vi nazivate masovnom vakcinacijom počeće u januaru-februaru - naveo je Muraško, a prenosi "Sputnjik".

Ruski ministar zdravlja je objasnio da se vakcinacija obavlja samo uz saglasnost pacijenta, odnosno da je obavezan princip dobrovoljnosti.

Muraško je naveo da u rizične grupe spadaju medicinski radnici, pedagozi, zaposleni u službama za podršku stanovništvu, kao i starije osobe i one koje boluju od dijabetesa, gojaznosti, hipertenzije.

On je procijenio da bi broj vakcinisanih stanovnika Rusije 2021. godine mogao dostići nekoliko desetina miliona ljudi.

Muraško je dodao da bi pandemija virusa korona u Rusiji mogla da se završi 2021. godine i da država čini sve neophodno u tom pravcu.

Ranije je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao da će vakcinacija protiv korone u Rusiji biti na dobrovoljnoj osnovi i u fazama.

Vakcina "sputnjik pet" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

(SRNA)