"Čim uzmete pametni telefon, svoje podatke iznosite u javnost" :: Semberija INFO ::

 

"Čim uzmete pametni telefon, svoje podatke iznosite u javnost"


Ruski predsednik Vladimir Putin, za 19 godina na državnim funkcijama, nikada nije bio prisluškivan. Za to postoje jednostavni razlozi: on ne koristi pametni telefon, nema ga na internetu, njegovi službeni razgovori su posebno šifrovani.
Putinu, za razliku od drugih svetski poznatih ličnosti i institucija, niko nikada nije hakovao lične podatke, niti su sa njim ikada razgovarali "telefonski huligani", lažno se predstavljajući, kao što su to imali prilike da iskuse drugi državnici.
 
Ruski lider ne koristi pametni telefon ni aplikacije za slanje poruka, a veoma retko koristi internet. Ako bi strane obaveštajne službe ili "telefonske šaljivdžije" želele da stignu do Putina, morali bi da mu priđu veoma blizu.
 
"Čim uzmete u ruke pametni telefon, vi dajete potvrdu da ste spremni da sve svoje podatke iznesete na uvid javnosti", rekao je portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.
 
 
O važnim temama Putin isključivo razgovara putem zaštićene telefonske linije, a zaštitu je nemoguće "provaliti" jer se glas kodira u digitalni signal pomoću složenog kriptografskog algoritma.
Potrebno je godinu i po da se taj algoritam dešifruje, a to je besmisleno činiti jer se tokom razgovora algoritam, po principu slučajnog izbora, više puta u različitim intervalima menja. Sistem su osmislili ruski stručnjaci za bezbednost.
 
U takvom sistemu podaci se prenose pomoću fotona i, da bi se prepoznali, potrebno je promeniti njihovo stanje, što nije moguće učiniti neprimetno.
 
Tokom 2015. godine za razvoj zaštićene linije kvantne veze i druge projekte sa kvantnim tehnologijama iz ruskog budžeta izdvojeno je 230 miliona rubalja, što je nešto više od tri miliona evra.