Jermenija tvrdi da je turski lovac F-16 oborio Su-25, Ankara negira :: Semberija INFO ::

 

Jermenija tvrdi da je turski lovac F-16 oborio Su-25, Ankara negira


Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25, a turski zvaničnik Fahretin Altun je istakao da su te tvrdnje netačne.

Sputnjik  prenosi da  se incident se dogodio u vazdušnom prostoru Jermenije, a prilikom obaranja jurišnog lovca jermenski pilot je poginuo.

Prema informacijama kojima raspolaže jermensko Ministarstvo, turski lovac je poletio sa aerodroma iz grada Gjandža u svrsi odbrane azerbejdžanske avijacije i dronova koji su gađali naseljena mjesta Vardenic, Mec Masrik i Sotk u Jermeniji.

U isto vrijeme, paralelno sa jermenskim PVO snagama, na nebu je djelovala i jermenska avijacija, međutim turski lovac uspio je da obori jedan jermenski avion, tvrde u Ministarstvu odbrane Jermenije.

Iz Ministarstva odbrane takođe navode i da je turski avion zašao u vazdušni prostor Jermenije i to na oko 60 kilometara od granice sa Azerbejdžanom, na visini od 8.200 metara.

Međutim, nekoliko sati kasnije se oglasio Altun.

"Jermenija treba da se povuče sa teritorija koje okupira, a ne da pribjegava jeftinim propagandnim trikovima", naglasio je Altun, a prenosi Srna.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, takođe je negiralo da je turski borbeni avion oborio jermensku letjelicu.

Žestoki sukobi duž granice oblasti Nagorno-Karabah počeli su u nedjelju, 27. septembra i u dosadašnjim borbama poginulo je najmanje 95 ljudi.

Savjet bezbjednosti UN održaće danas hitan sastanak u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu.

Nezavisne novine