Australija gori, temperature i do 46 stepeni


PERT - Dok se na sjevernoj hemisferi svijet bori sa snijegom i hladnoćom, Australija će se idućih dana suočiti sa temperaturom i višom od od 40 stepeni, a vreli talas će, predviđaju meteorolozi, trajati pet dana.

Meteorolog Rob Šarp najavljuje izuzetno visoke temperature i kaže da bi petak mogao da bude najopasniji dan kada je riječ o požarima.

Kako je dodao, više od 200 požara trenutno gori širom Australije.

"Tek smo prošli kroz najtopliji decembar ikad zabilježen. U ovom posljednjem talasu vrućina imali smo četiri dana koja su među deset najtoplijih ikad zabilježenih u Australiji i najtopliju noć ikada", objašnjava ovaj meteorolog.

Nažalost, dodaje, požari će jačati dok ne dosegnu vrhunac u petak, kad će vejtar i temperature biti gori nego danas, prenosi sajt Index.

"To će dovesti do visoke opasnosti od požara za više okruga, pa čak i ekstremne opasnosti od požara u dijelovima Tasmanije, što je izuzetno rijetko", napominje Šarp.

Najviša prognoza za Adeleid je čak 44 stepena u četvrtak, a za Sidnej 43 tokom vikenda, javlja news.com.au.

Najtoplije će biti u petak u Svom Hilu - čak 46 stepeni.

Posebno visoke temperature očekuju se u Južnoj Australiji, Novom Južnom Velsu, Kvinslendu i Viktoriji, počevši od danas.

Vrućina će prema prognozama trajati do Dana Australije, nacionalnog praznika koji se obilježava 26. januara.

Stanovnicima Australije prete i druge vremenske nepogode: monsun se formira severno od ovog kontinenta, mogući tropski ciklon zapadno, a vjetar s kišom očekuju Pert i Južnu Australiju.

​Izvor: Tanjug/Nezavisne novine