POVODOM DANA PRAŠUMA :: Semberija INFO ::

 

POVODOM DANA PRAŠUMA


Svakodnevno možemo čuti da šume, naročito prašume, igraju odlučujuću ulogu za opstanak života na našoj planeti. I pored upozorenja, njihova nekontrolisana sječa i uništavanje ne prestaju.


Prašume se prirodne šume koje su razvijene bez velikog uticaja čovjeka. Najpoznatije su tropske prašume koje opstaju na mjestima na kojima se danas nalaze milionima godina. Najveća među njima je Amazonska prašuma koja zauzima oko jedne trećine Južne Amerike oko rijeke Amazon.

Predstavlja područje sa najvećom bioraznolikošću. Proteže se kroz devet država, a njen najveći dio, oko 60%, je u Brazilu. Daje 40% kiseonika na Zemlji, zbog čega je nazivaju „plućima planete“. Njena vegetacija apsorbuje velike količine ugljen-dioksida, najvažnijeg u grupi štetnih gasova staklene bašte.

U suprotnom, velike količine ugljen-dioksida završavale bi u atmosferi i na taj način pojačavale proces globalnog zagrijavanja. Ova uloga im je najznačajnija, ali nije jedina. Zbog nekontrolisane sječe dolazi do problema kao što su erozija, poplave i klimatske promene, čime se uništava stanište mnogih biljaka i životinja. Po nekim procjenama uništavanjem prašuma svakog dana izumire 137 različitih vrsta biljaka!  Ukoliko se nastavi trenutni trend razaranja, Planeta bi bez ijednog prašumskog stabla mogla ostati krajem 21. vijeka.

Kada su u pitanju profit i ekonomski činioci, ekologija i zaštita životne sredine padaju u drugi plan. Uzgoj stoke koji je u Brazilu popularan zahtjeva velike površine pod pašnjacima koje se dobijaju krčenjem prašuma. Nekada neprohodne, guste šume brazilske Amazonije pretvorene su u nepregledne savane. 

I na našim prostorima vlada nekontrolisana sječa šume i drvnog sortimenta. Povodom Međunarodnog dana prašuma, koji je 14. septembra, obično se organizuju različite radionice za učenike, u zavisnosti od njihovog uzrasta. Međutim, ove godine obilježavanje Dana prašuma biće, sigurno drugačije u odnosu na prethodni period zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Semberija info