Jedna cijena na polici, druga na kasi :: Semberija INFO ::

 

Jedna cijena na polici, druga na kasi


Iz udruženja potrošača apeluju na građane da otvore “četvore oči” prilikom kupovine, jer se nerijetko dešava da jedan proizvod ima dvije različite cijene – jednu na polici, a drugu, veću, na kasi.
 
Ovo smatraju svojevrsnom obmanom potrošača koji, zbog žurbe, najčešće i ne pogledaju fiskalni račun u marketu, a kad dođu kući najčešće nemaju volje da reaguju.

– Izgleda da nam nisu dovoljna samo poskupljenja, već se suočavamo i sa različitim cijenama na artiklima na polici i kasi. Ovakva praksa nije ništa drugo nego obmanjivanje potrošača u trgovinama, gdje im zaračunavaju veće cijene. Zato apelujemo na ljude da obrate pažnju na cijene na kasi i na artiklima na polici, i da reaguju. A proizvod se plaća po cijeni koja je istaknuta na polici – poručuju iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” ranije su saopštili da se  prigovori kupaca u velikoj mjeri odnose na neusklađenost cijena na policama i na kasi.

– Nisu rijetki slučajevi da jedna cijena piše na polici, a na kasi se obračunava i naplaćuje uvećani iznos. Apelujemo na kupce da koriste svoja zakonska prava, informišu se o njima i na taj način se zaštite. Potrošači treba da postupe po prvom koraku u rješavanju potrošačkih prava, i to upisom u knjigu reklamacija kod trgovca. Uprava trgovine dužna je da odgovori u roku od osam dana, kako to i propisuje Zakon o zaštiti prava potrošača RS – naglasili su u ovom udruženju.