NIJE VRIJEME ZA RASIPNIŠTVO - PLATE OD 5 000 KM SKANDALOZNO VISOKE :: Semberija INFO ::

 

NIJE VRIJEME ZA RASIPNIŠTVO - PLATE OD 5 000 KM SKANDALOZNO VISOKE


U uslovima ekonomske krize zbog koje je u Banjaluci bez posla u poslednja tri mjeseca ostalo 1 200 ljudi, nije moralno da gradski funkcioneri i dalje imaju za naše uslove astronomski visoke plate koje dostižu i 5 000 KM, kažu u Gradskom odboru SDS Banjaluka.
 
Poručuju da bi svi gradski funkcioneri u Banjaluci, čije su plate veće od plata predsjednika i premijera Repubulike Srpske, morali pokazati solidarnosti, odreći se dijela svojih primanja i preusmeriti ih za pomoć javnim kuhinjama za čijim uslugama u Gradu postoji sve veća potreba.
 
„Podaci o broju otkaza, koje je objavio Zavoda za zapošljavanje, su pokazali da je od svih lokalnih zajednica u RS Banjaluka najteže pogođena ekonomskom krizom. To potvrđuju i apeli za pomoć iz javnih kuhinja koje ne mogu obezbijediti dovoljno hrane za sve veći broj njihovih korisnika”, kažu u GO SDS Banjaluka.
 
Napominju da ništa od toga nije uticalo na smanjenje rastrošnosti gradskih funkcionera.
 
Poručuju da bi vlast, ako ni zbog čega drugog, onda zbog  krize izazvane pandemijom korone, morala zaustaviti proces raslojavanja društva na bogate i siromašne.
 
„Nakon niza povećanja plata banjalučki funkcioneri su po visini primanja prestigli predsjednika i premijera RS. Plata gradonačelnika Banjaluke je 5 000 KM, a toliko je plaćen i i predsjednik Skupštine grada, dok njegov zamjenik svaki mjesec  inkasira 4 100 KM. Ni to nije bilo dovoljno pa je u mandatu ove vlasti donesena odluka da umjesto jednog  Banjaluka ima dva potpredsjednika gradske skupštine, sve na teret osiromašnijih građana“, navode u GO SDS Banjaluka.
 
Kažu da je nedopustivo da u društvu kojem je prosječna penzija manja od 400 KM bilo koji funkcioner ima platu od 5 000 KM.
 
„Pored toga što je suprotno svakoj ekonomskoj logici, to jednostavno nije ljudski, a pogotovo nije opravdano u ekstremnim situacijama kao što je pandemija opasnog virus kojoj se i ne nazire kraj“, kažu u GO SDS Banjaluka.

(SDS)