Povratak osnovaca i srednjoškolaca u učionice sve izvjesniji: U klupama po jedan đak? :: Semberija INFO ::

 

Povratak osnovaca i srednjoškolaca u učionice sve izvjesniji: U klupama po jedan đak?


BANjALUKA - Nastava u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje 1. septembra, a đaci se, po svemu sudeći, vraćaju u učionice, s tim da je preporuka nadležnih da u klupama bude po jedan đak, sa razmakom od najmanje jedan i po do dva metra.

Konačna odluka o praćenju nastave u novoj školskoj godini, a uz smjernice Instituta za javno zdravstvo RS, trebalo da bude donesena sutra, jer se već u ponedjeljak učitelji i nastavnici vraćaju na posao.

Prema riječima direktora Republičkog pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića, djeca treba da idu u školu, jer bez obzira na to koliko čas trajao, nastava u učionici je efikasnija od one na daljinu.

- U školama sa manje đaka, odnosno gdje u odjeljenju nema više od 15 učenika, ovaj način rada ne bi trebalo da predstavlja problem, jer u učionici koja je optimalna može stati 15 klupa. Škole u čijim odjeljenjima ima više od 15 đaka, moraće učenike  da dijele u dvije grupe, kako bi svako dijete imalo svoju klupu - kazao je za “Glas Srpske” Damjanović.

Dodao je da je za osnovne i srednje škole koje imaju više od 1.000 đaka, a koje su u prethodnom periodu radile u više smjena, prijedlog da skrate časove na 30 minuta.

- Sve radimo s ciljem zaštite zdravlja učenika i nastavnika, kao i da se nastava organizuje što je najbolje moguće. Naravno, ukoliko epidemiološka situacija bude takva da stručnjaci kažu da je rizično da djeca dolaze u škole, uvijek postoji posljednja opcija, a to je nastava na daljinu - rekao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen tvrdi da, usvoji li se model “jedan đak - jedna klupa”, manje škole neće imati problem sa organizacijom nastave.

- Međutim, to neće biti lako u školama sa više đaka. U tom slučaju ćemo se najvjerovatnije organizovati tako da svaki dan dolazi druga grupa đaka. Smatramo da je ipak bolje da djeca idu u školu nego da prate nastavu od kuće - kazao je Popržen, koji je direktor banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković najavio je juče da će do kraja sedmice biti definisani svi parametri za početak školske godine, te dodao da postoji više opcija.

- Institut će izvršiti analizu cjelokupne epidemiološke situacije u skladu sa preporučenim mjerama - rekao je Zeljković.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS istakli su da će, u saradnji sa svim relevantnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama, definisati jasne smjernice u vezi sa nastavnim procesom u školskoj 2020/21. godini.

- Još nije donesena odluka koji model nastave će biti u primjeni od 1. septembra. Konačnu odluku o modelu izvođenja nastave, od početka nove školske godine, donijeće Vlada RS i Republički štab za vanredne situacije - istakli su u ministarstvu.

Krizni štab u Srbiji donio je u utorak odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija nastave u školi i onlajn.

Prevoz

Većina roditelja u Srpskoj smatra da je djeci mjesto u školi, jer kod kuće ne mogu da usvajaju znanje kao u učionici. Majka dva đaka iz Banjaluke Jelena Topalović kaže da poseban akcenat treba staviti na prevoz đaka.

- Ogroman broj učenika putuje gradskim prevozom. Zbog toga bi trebalo uvesti dodatne polaske ili obezbijediti poseban prevoz za đake jer je teško održati socijalnu distancu u autobusima gradskog prevoza koji su i onako, uprkos epidemiološkoj situaciji, puni kao šibica - rekla je Topalovićeva.

Glas Srpske