PETKOVIĆ: PRENOS NADLEŽNOSTI NA NIVO BIH NEĆE PROĆI :: Semberija INFO ::

 

PETKOVIĆ: PRENOS NADLEŽNOSTI NA NIVO BIH NEĆE PROĆI


Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković poručio je da bi svi koji misle da nešto mogu oduzeti od Srpske i prenijeti na nivo BiH trebalo da znaju da im to neće proći.

Petković je naveo je da je pokretanje zaštite vitalnog entitetskog interesa opravdano i važno da se zaštite interesi Srpske u slučaju pokušaja prenosa nadležnosti na nivo BiH, te da to nije samo političko, već i pravno pitanje.

Petković je rekao za Euroblic da je u tom smislu bitno i da se u parlamentu pokaže srpsko jedinstvo.

Govoreći o pojedinim predmetima koji se nalaze pred Ustavnim sudom BiH, Petković je rekao da su skupštinska tijela odlučivala i o ustavnosti Zakona o stvarnim pravima Srpske, u dijelu kojim se dozvoljava brisanje ranijih prava raspolaganja, korištenja ili upravljanja gradskim građevinskim zemljištem, koje je u društvenoj ili državnoj svojini, te knjiženje tog zemljišta na sopstvenike.

On je podsjetio da se ranije kroz upravni postupak mogla skidata, odnosno brisati društvena i državna svojina, a sada se to želi onemogućiti, jer Bošnjaci ne žele da se ta imovina knjiži na Srpsku.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi ta apelacija bila usvojena pred Ustavnim sudom BiH, to bi izazvalo potpunu revoluciju i haos.

On je rekao da se u tom smislu radi o sličnom problemu kao sa osporavanjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

Kada je riječ o mogućnosti da u parlament stigne stav Asocijacije Stvaraoci Srpske, koji traže da im se isplate naknade, Petković je rekao da je lično protiv toga.

On je dodao da bi možda bilo korektno da se razgovara o tome da naknada bude kolika je bila tadašnja prosječna plata u Srpskoj, procentualno uvećana onoliko koliko je danas veća plata poslanika od današnje prosječne plate u Republici.

On je rekao da Ujedinjena Srpska, čiji je potpredsjednik, još pregovara o tome gdje će ta stranka imati svoje kandidate za načelnike na lokalnim izborima.

(SRNA)