Policijska uprava Bijeljina: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti :: Semberija INFO ::

 

Policijska uprava Bijeljina: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti


Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina za mjesec  novembar 2018. godine

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina održana je redovna  pres konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec novembar 2018. godine. Konferenciji je prisustvovao načelnik Policijske uprave Bijeljina  Žarko Ćosić, načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija, načelnik Sektora policije Stjepan Terzić i inspektor Sektora policije Radenko Knežević.
 
Uvodnim izlaganjem, prisutnim se obratio načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić koji je istakao da je stanje bezbjednosti koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina zadovoljavajuća, da je trend opadanja krivičnih djela i dalje prisutan , te  da su na području uprave u mjesecu novembru evidentirano 73 krivična djela,a  što je za oko 16 % manje nego u uporednom periodu prošle  godine.
 
Stanje bezbjednosti u drugim statističkim pokazateljima ukazuje na tendenciju pada krivičnih djela , tako da se stanje bezbjednosti može ocijeniti kao zadovoljavajuće.
 
Načelnik Ćosić je istakao da su u proteklom mjesecu  evidentirano 73  krivična djela, od čega su 63  krivičnih opšteg kriminaliteta, tri krivična djela se odnose na privredni kriminalitet, tri  djela na zloupotrebu opojnih droga i tri djela protiv bezbjednosti saobraćaja.
 
Darko Kovrlija, Načelnik Sektora kriminalističke  policije, je istakao da su policijski službenici PU Bijeljina u proteklom mjesecu evidentirali 73 krivična djela, nadležnim tužilaštvima su podnijeli 67  izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, protiv 41 lice od čega je osam  povratnika u izvršenju krivičnih djela i dva  maloljetnika.
 
Kada su u pitanju djela iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno su izvršena 63 krivična djela, a nadležnim tužilaštvima je podneseno 57  izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 30  lica. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosi  oko 50%.
 
U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u prošlom mjesecu  otkrivena su tri  krivičnia   djela, a podnesena  su dva izvještaja protiv tri  lica.
 
U  izvještajnom periodu u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno su tri krivična djela, a  za počinjena krivična djela privrednog kriminaliteta podnesena su tri  izvještaja  protiv tri  lica.
 
Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić istakao je da je u proteklom mjesecu  2018. godine, na području PU Bijeljina, evidentirano 41 narušavanja javnog reda i mira što je u poređenju sa prošlom godinom za  oko 25% manje. U ovoj oblasti evidentirano su 52 prekršaja - što je u poređenju sa prošlom godinom  za oko 16% manje.
 
Inspektor Knežević je istakao da je  mjesecu novembru  2018.godine na području PU Bijeljina ukupno evidentirano 97 saobraćajnih nezgoda , što je više za oko 5% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Sa nastradalim licima evidentirano je 21 saobraćajna nezgoda od čega sa poginulim licima jedna ,  sa težim tjelesnim povredama evidentirane su tri  nezgode , sa lakim tjelesnim povredama evidentirano je 17 saobraćajnih nezgoda,a sa materijalnom štetom 76 saobraćajnih nezgoda.
 
U cilju poboljšanja stanja u oblasti  bezbjednosti saobraćaja, Policijska uprava Bijeljina, apeluje  na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.
 
S obzirom na novogodišnje i božićne praznike koji su pred nama, kako bi prošli na miran i dostojanstven način, apelujemo na roditelje da djecu upoznaju sa mogućim posledicama nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava, da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika istakao je načelnik Ćosić.
 
Preduzeli smo niz preventivnih aktivnosti u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava, kao i nezakonite upotrebe vatrenog oružja, kako bi građani predstojeće praznike obilježili u bezbjednom okruženju.

Provedite predstojeće praznike u miru i veselju,a mi ćemo se pobrinuti da nizom preventivnih aktivnosti koje preduzimamo doprinesemo da predstojeći novogodišnji i božićni praznici proteknu u miru i bez neželjenih posledica na kraju je dodao načelnik Ćosić.
                                                                       
PORTPAROL POLICIJSKE UPRAVE
            Spomenka Nenić