STANIĆ: KO JE PRAV, NEKA BACI KAMEN PRVI


Direktor UKC optužio je inspekcijske organe da su "prespavali pandemiju", što je krajnje ozbiljna optužba, koja bi ako je tačna morala imati vrlo oštre konsekvence – istakao je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS dr Slobodan Stanić.
 
„Inspektorat se brani navođenjem ogromnog broja kontrola usmjerenim prema građanima, ugostiteljskim objektima, privrednim subjektima. Ne usuđuju se iz Inspektorata da navedu da jesu "prespavali", ili bar "zažmirili na oba oka" na navode o "UKC-u kao klasteru", nakon frapantnih navoda o problemima u UKC-u Banja Luka koje su iznijeli predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine u tokom veoma zapažene konferencije za medije, na šta su predstavnici najvišeg rukovodstva UKC-a demantovali“ – pojasnio je dr Stanić.  
 
On je podsjetio da je ministar Šeranić rekao da će biti urađeni protokoli o postupku sa otpuštenim pacijentima, što je jasan dokaz da ih do sada nije bilo, a bilo je otpuštanja pacijenata i prebacivanja u druge bolnice što je bio jasan signal za inspekcijski nadzor i intervenciju!
 
„Svjesni da slika govori više od hiljadu riječi i da bi snimci video nadzora mogli rasvijetliti sporna pitanja od nošenja i posjedovanja zaštitne opreme, poštovanja protokola, puteva kretanja pacijenata, isti ovi inspektori su izbjegli da ih izuzmu, utvrde činjenice i o tome upoznaju javnost RS“ – naglasio je Stanić.
 
Predsjednik Odbora za zdravstvo  SDS kaže da bi naručito interesantni bili snimci druge polovine marta, cijelog aprila i naročito 02. i  03. maja kada je na UKC-u Banja Luka vršena "reorganizacija/preseljenje" ali da je sve to je "prespavano"!
 
Uz to, kaže Stanić, trebali su inspektori izvršiti uvid u reverse sa zaduženom zaštitnom opremom po svakom zdravstvenom radniku kao i nezdravstvenim radnicima koji su po prirodi svog posla mogli doći u kontakt sa zaraženim pacijentima.
 
„Da je te podatke Inspektorat učinio dostupnim kako Strukovnom sindikatu doktora medicine, kao i široj javnosti makar u dijelu, prekinula bi se sva nagađanja, smanjio prostor bilo kakvim špekulacijama i stvorila solidna osnova da se eventualno uočeni problemi počnu otklanjati. I što je najvažnije bila bi tada utvrđena konkretna odgovornost, pa do ovakvog prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge dijelove sistema ne bi ni došlo! Bilo je još niz slučajeva vezanih za UKC  na koje je Inspektorat makar "zažmirio", a možda čak i "prespavao", a sad mu se to vraća kao bumerang! Svakako nećete izbjeći odgovornost sutrašnjice, ako je izbjegnete danas!!! – zaključio je dr Stanić.